Houkutteleva kouluruokailu
Reentie, Tiina; Tuomi-Lehtonen, Jonna (2018)
Reentie, Tiina
Tuomi-Lehtonen, Jonna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018082814692
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018082814692
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten kouluruoka saadaan nuorille houkuttelevammaksi, sellaiseksi, että he syövät kouluruoan joka päivä. Työn keskeisin tavoite oli kerätä tietoa, millä saadaan koululaiset innostumaan kouluruokailusta. Tutkimuskysymyksenä työssä oli ”miten saada kouluruosta kiinnostava ja houkutteleva koululaisille?” Teoriaviitekehys työssä koostuu kouluruoan historiasta, nykypäivästä ja onnistuneen kouluruoan tuottamisesta sekä aiemmin tehdyistä tutkimuksista. Yhtenä tärkeänä osana teoriaviitekehystä on yritys X:n (2017) tekemä tutkimus, joka on toteutettu syksyllä 2017. Tutkimuskysymyksenä on ollut ”kuvaile kouluruoka-annos 50 vuoden kuluttua”. Kyselyn vastaajien määrä on ollut 349. Aineiston analysoinnissa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena 8.- luokkalaisille nuorille. Tutkimuskysely toteutettiin yhdessä koulussa toukokuussa 2018. Vastaajien määrä tutkimuksessa oli 58. Tutkimuksen tuloksia peilattiin teoriaviitekehykseen.
Yritys X:n (2017) tekemän tutkimuksen mukaan merkittäviä huomioita tulevaisuuden kouluruokailutrendeihin liittyen olisivat luomuruoka, lähiruoka, kasvisruoka ja koulujen itse viljelty ruoka. Opinnäytetyön tutkimuksessa nämä trendit eivät vielä nousseet merkittävästi esiin. Keskeisempänä nousseita teemoja tutkimuksessa olivat ruoan maku ja valinnan mahdollisuus. Ruokailuun liittyvät toiveet olivat molemmissa melko samanlaiset; rauhallisuus, ympäristön miellyttävyys, hyvät ruokailutavat sekä meluton ympäristö.
Opinnäytetyön tuloksena selvisi, että kouluruoan voisi saada houkuttelevammaksi nuorille maukkaammalla ruoalla, vaihtoehtojen määriä lisäämällä, antamalla oppilaille mahdollisuuksia osallistua ruokalistan suunnitteluun ja saamalla ruokailutilanteesta miellyttävämpi. Digitalisaation vaikutus ei tutkimuksessa näkynyt merkittävästi, mutta ottaen huomioon nykypäivän median käyttökulttuurin päädyttiin oletukseen, että digitalisaatiolla olisi mahdollista saada kouluruokailusta houkuttelevampi.
Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena 8.- luokkalaisille nuorille. Tutkimuskysely toteutettiin yhdessä koulussa toukokuussa 2018. Vastaajien määrä tutkimuksessa oli 58. Tutkimuksen tuloksia peilattiin teoriaviitekehykseen.
Yritys X:n (2017) tekemän tutkimuksen mukaan merkittäviä huomioita tulevaisuuden kouluruokailutrendeihin liittyen olisivat luomuruoka, lähiruoka, kasvisruoka ja koulujen itse viljelty ruoka. Opinnäytetyön tutkimuksessa nämä trendit eivät vielä nousseet merkittävästi esiin. Keskeisempänä nousseita teemoja tutkimuksessa olivat ruoan maku ja valinnan mahdollisuus. Ruokailuun liittyvät toiveet olivat molemmissa melko samanlaiset; rauhallisuus, ympäristön miellyttävyys, hyvät ruokailutavat sekä meluton ympäristö.
Opinnäytetyön tuloksena selvisi, että kouluruoan voisi saada houkuttelevammaksi nuorille maukkaammalla ruoalla, vaihtoehtojen määriä lisäämällä, antamalla oppilaille mahdollisuuksia osallistua ruokalistan suunnitteluun ja saamalla ruokailutilanteesta miellyttävämpi. Digitalisaation vaikutus ei tutkimuksessa näkynyt merkittävästi, mutta ottaen huomioon nykypäivän median käyttökulttuurin päädyttiin oletukseen, että digitalisaatiolla olisi mahdollista saada kouluruokailusta houkuttelevampi.