Ravitsemuksen merkitys keuhkoahtaumatautipotilaan hoidossa
Mustikkamaa, Matias; Rautiainen, Paula; Söderman, Anne (2018)
Mustikkamaa, Matias
Rautiainen, Paula
Söderman, Anne
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018090414832
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018090414832
Tiivistelmä
Keuhkoahtaumataudissa ilmatiet ovat pysyvästi ahtautuneet. Ahtautuminen on usein etenevää, ja se on seurausta ilmateiden ja keuhkokudoksen voimistuneesta tulehdusvasteesta. (Katajisto ym. 2014a.) Tulehdusvasteen taustalla on yleensä tupakointi (Katajisto ym. 2014a; Käypähoito 2014). Keuhkoahtaumataudin ravitsemuksessa tasapainoinen ruokavalio on tärkeää (Linjama & Farin 2016, 1; Harju 2017). Heikentynyt ravitsemustila vähentää hengityslihasten voimaa ja kestävyyttä, alentaa hengityskapasiteettia sekä lisää akuutin hengitysvajauksen riskiä (Veteläsuo 2017, 3).
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ravitsemuksen vaikutuksia keuhkoahtaumatautipotilaan hoidossa. Lisäksi haluttiin selvittää, kuinka paljon ja millaista tietoa löytyy keuhkoahtaumataudin ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä. Tavoitteena oli luoda selkeä opinnäytetyö, jota terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää esimerkiksi potilasohjauksessa sekä opiskelijat voivat kehittää omaa tietämystään ja osaamistaan aiheesta. Keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat käyttää materiaalia oman ravitsemuksensa toteuttamisessa. Tavoitteena oli lisätä tietoisuutta siitä, kuinka tärkeää ravitsemus on keuhkoahtaumatautipotilaan hoidossa. Opinnäytetyö tehtiin narratiivisena- eli kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on kuvailla viimeaikaista tai aikaisemmin tiettyyn aihealueeseen kohdistunutta tutkimusta (Suhonen ym. 2016, 8-9).
Tutkimustulosten mukaan ravitsemushoito, ruokavalio ja ravitsemustila ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat keuhkoahtaumataudin ehkäisyyn, hoitoon ja ennusteeseen sekä ylläpitävät keuhkojen toimintaa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi hedelmiä ja kasviksia sekä D-vitamiinia, hyödyttää kaikkia keuhkoahtaumatautipotilaita. Runsas hedelmien ja kasvisten saanti liittyy uloshengityksen sekuntikapasiteetti (FEV1) -arvon nousuun sekä pienentää taudin riskiä. Ravitsemustila voidaan arvioida pitkällisellä kehonpainon ja kehonkoostumuksen mittaamisella ja näiden muutosten seurannalla. Painoindeksin (BMI) ja rasvattoman massaindeksin (FFMI) alhaisuus sekä alipaino ovat merkittäviä kuolleisuuden riskitekijöitä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ravitsemuksen vaikutuksia keuhkoahtaumatautipotilaan hoidossa. Lisäksi haluttiin selvittää, kuinka paljon ja millaista tietoa löytyy keuhkoahtaumataudin ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä. Tavoitteena oli luoda selkeä opinnäytetyö, jota terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää esimerkiksi potilasohjauksessa sekä opiskelijat voivat kehittää omaa tietämystään ja osaamistaan aiheesta. Keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat käyttää materiaalia oman ravitsemuksensa toteuttamisessa. Tavoitteena oli lisätä tietoisuutta siitä, kuinka tärkeää ravitsemus on keuhkoahtaumatautipotilaan hoidossa. Opinnäytetyö tehtiin narratiivisena- eli kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on kuvailla viimeaikaista tai aikaisemmin tiettyyn aihealueeseen kohdistunutta tutkimusta (Suhonen ym. 2016, 8-9).
Tutkimustulosten mukaan ravitsemushoito, ruokavalio ja ravitsemustila ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat keuhkoahtaumataudin ehkäisyyn, hoitoon ja ennusteeseen sekä ylläpitävät keuhkojen toimintaa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi hedelmiä ja kasviksia sekä D-vitamiinia, hyödyttää kaikkia keuhkoahtaumatautipotilaita. Runsas hedelmien ja kasvisten saanti liittyy uloshengityksen sekuntikapasiteetti (FEV1) -arvon nousuun sekä pienentää taudin riskiä. Ravitsemustila voidaan arvioida pitkällisellä kehonpainon ja kehonkoostumuksen mittaamisella ja näiden muutosten seurannalla. Painoindeksin (BMI) ja rasvattoman massaindeksin (FFMI) alhaisuus sekä alipaino ovat merkittäviä kuolleisuuden riskitekijöitä.