Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kasvisruokalista Kankaanpään kaupungin keittiöille

Tuominen, Päivi (2018)

 
Avaa tiedosto
Tuominen_Paivi.pdf (2.001Mt)
Lataukset: 


Tuominen, Päivi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018091115066
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoite oli luoda kuuden viikon kiertävä kasvisruokalista Kankaanpään kaupungin kouluruokailuun. Työn tilaajana toimi kaupungin tukipalveluyksikkö, joka halusi toimivan ruokalistan ensimmäisen- ja toisen asteen koulujen keittiöille. Tutkimustehtävänä oli laatia toiminnallisia menetelmiä käyttäen ruokalista, joka myötäilee ja on muokattavissa kaupungin kulloiseenkin ruokalistaan sopivaksi. Kasvisruokalista perustuu Syödään ja opitaan yhdessä -kouluruokailusuositukseen 2017.

Työ aloitettiin laatimalla olemassa olevan ruokalistan rinnalle mahdollisimman samankaltainen kasvisruokalista. Seuraavaksi kaikki listan ruoat valmistettiin ja vakioitiin koulun keittiöllä kymmenelle asiakkaalle. Ruoat tuli näin arvioitua myös asiakkaiden toimesta ja valmistusprosessi kokeiltua käytännössä. Kaikki listan ruoat valmistettiin vielä uudelleen, jotta voitiin varmistaa ohjeiden onnistuminen. Valmiit ohjeet syötettiin AIVO tuotannonohjausjärjestelmään ja niistä koottiin ruokalistat lisukkeiden kanssa. Koko ateriakokonaisuuden ravintoarvoja verrattiin Kouluruokailusuosituksiin 2017.

Ravitsemuksellisena johtopäätöksenä voitiin todeta, että pääsääntöisesti uusi kasvisruokalista täytti vaadittavat ravitsemukselliset suositukset. Kokonaisenergiasaannin, rasvaliukoisten vitamiinien A- ja D, C-vitamiinin ja raudan osalta havaittujen vajeiden kohdalla esitettiin parannusehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Ruokalistan syöttäminen kaupungin tuotannonohjausjärjestelmään mahdollistaa sen käyttämisen kaikissa kaupungin valmistuskeittiöissä ja sen muokkaamisen helppouden jatkossa ruokalistaan tulevien muutostenkin myötä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste