Edellisen vuoden porkkanoista valmistetut raasteet
Colliander, Jarno (2010)
Colliander, Jarno
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052510489
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010052510489
Tiivistelmä
Yersinia pseudotuberculosis- bakteeri on aiheuttanut epidemioita kotimaisen porkkanan välityksellä lähes vuosittain. Viime vuonna raportoitiin jälleen yksi epidemia, jonka syyksi varmistui kotimainen porkkanaraaste. Epidemioissa bakteeri on pystytty jäljittämään porkkanoiden kasvatustiloille ja varastoihin. Bakteeri pystyy ilmeisesti lisääntymään porkkanan pitkän talvivarastoinnin aikana. Tämä oli lähtökohtana Kuopion kaupungin ympäristöterveystoimistolle keväällä 2010 suoritettavassa opinnäytetyössä. Opinnäytetyöhön kuului projektin suorituksen lisäksi kirjallisuuskatsaus, jossa selvitettiin kasviksiin liittyviä riskejä ja tutkimusmenetelmiä, sekä muita projektiin liittyviä taustatietoja.
Kuopion kaupungin ympäristöterveystoimiston elintarvikevalvonnan projektissa 2/2010 pyrittiin selvittämään vuoden 2009- satokauden kotimaisesta porkkanasta valmistettujen raasteiden mikrobiologista laatua. Porkkanaraasteista otettiin näytteitä Kuopion alueella sijaitsevista valmistuspaikoista (3) ja suurtalouksista (17).
Projektin mukainen näytteenotto suoritettiin vuoden 2010 maaliskuun aikana. Näytteistä tutkittiin yersinia pseudotuberculosis ja yersinia enterocolitica. Näytteet tutki Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistys Ry Hämeenlinnassa Savo-Karjalan ympäristötutkimus Oy:n toimeksiantona. Näytteet tutkittiin PCR-menetelmällä. Kaikki näytteet otettiin porkkanaraasteesta.
Näytteitä otettiin yhteensä 26 kappaletta 20 kohteesta. Tuloksista 38% oli hyviä 10/26 ja 62% laatu oli heikentynyt (16/26). Heikentyneiden tulosten määrää selittää määrityksissä käytetty PCR-menetelmä, joka on erittäin tarkka ja tunnistaa pienimmätkin määrät patogeenista bakteeria. Myös projektin säilytyslämpötiloissa oli puutteita sillä 6 kohteessa säilytyslämpötila ei ollut säännösten mukainen (6°C).
Tuotteiden säilytyslämpötiloja oli unohdettu kirjata joka viikko 1 kohteessa ja tuotteita säilytettiin lattiatasossa 2 kohteessa. Tuotteiden käsittelyssä ja jäljitettävyystiedoissa ei löydetty huomautettavaa.
Kuopion kaupungin ympäristöterveystoimiston elintarvikevalvonnan projektissa 2/2010 pyrittiin selvittämään vuoden 2009- satokauden kotimaisesta porkkanasta valmistettujen raasteiden mikrobiologista laatua. Porkkanaraasteista otettiin näytteitä Kuopion alueella sijaitsevista valmistuspaikoista (3) ja suurtalouksista (17).
Projektin mukainen näytteenotto suoritettiin vuoden 2010 maaliskuun aikana. Näytteistä tutkittiin yersinia pseudotuberculosis ja yersinia enterocolitica. Näytteet tutki Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistys Ry Hämeenlinnassa Savo-Karjalan ympäristötutkimus Oy:n toimeksiantona. Näytteet tutkittiin PCR-menetelmällä. Kaikki näytteet otettiin porkkanaraasteesta.
Näytteitä otettiin yhteensä 26 kappaletta 20 kohteesta. Tuloksista 38% oli hyviä 10/26 ja 62% laatu oli heikentynyt (16/26). Heikentyneiden tulosten määrää selittää määrityksissä käytetty PCR-menetelmä, joka on erittäin tarkka ja tunnistaa pienimmätkin määrät patogeenista bakteeria. Myös projektin säilytyslämpötiloissa oli puutteita sillä 6 kohteessa säilytyslämpötila ei ollut säännösten mukainen (6°C).
Tuotteiden säilytyslämpötiloja oli unohdettu kirjata joka viikko 1 kohteessa ja tuotteita säilytettiin lattiatasossa 2 kohteessa. Tuotteiden käsittelyssä ja jäljitettävyystiedoissa ei löydetty huomautettavaa.