Sianlihalajitelmien vakiointi
Toivonen, Riina (2018)
Toivonen, Riina
Hämeen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018100115538
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018100115538
Tiivistelmä
Työn toimeksiantaja oli HKScan Finland Oy. Työssä tutkittiin sianlihalajitelmien valmistusta jatkojalostusta varten. Lajitelmista valmistetaan eri rasvapitoisuuksien omaavia sekoituksia, jotta asiakas voi käyttää lajitelmia sellaisenaan omissa resepteissään.
Tehtaalla valmistettiin kolmea eri lajitelmasekoitusta, jotka vakioitiin haluttuun rasvaprosenttiin. Kahta näistä lajitelmista valmistettiin vain tilauksien mukaan. Suurin määrä valmistettiin niin sanottua peruslajitelmaa. Tehtaalla oli käytössä tietyt määrät kutakin lajitelmaa ja ongelmana oli rasvaisimman lajitelman kertyminen, koska sitä tuli leikkuutuotannosta todella paljon.
Työssä tutkittiin erilaisten sianlihalajitelmien rasvapitoisuuksia. Työssä laskettiin kullekin lajitelmalle keskirasvat sekä keskihajonta ja luottamusväli 95 %:n tarkkuudella. Yksittäisten lajitelmien analysoinnin jälkeen tutkittiin niistä sekoitettuja lajitelmasekoituksia ja niiden valmistusta sekä raaka-aineiden riittävyyttä. Kokeellisen osuuden jälkeen tehtiin erilaisia vaihtoehtoja, jotta kaikki lajitelmat saataisiin käytettyä ja niistä saataisiin tehtyä sellaisia sekoituksia, joiden valmistus olisi sekä kannattavaa että tehokasta.
Tehtaalla valmistettiin kolmea eri lajitelmasekoitusta, jotka vakioitiin haluttuun rasvaprosenttiin. Kahta näistä lajitelmista valmistettiin vain tilauksien mukaan. Suurin määrä valmistettiin niin sanottua peruslajitelmaa. Tehtaalla oli käytössä tietyt määrät kutakin lajitelmaa ja ongelmana oli rasvaisimman lajitelman kertyminen, koska sitä tuli leikkuutuotannosta todella paljon.
Työssä tutkittiin erilaisten sianlihalajitelmien rasvapitoisuuksia. Työssä laskettiin kullekin lajitelmalle keskirasvat sekä keskihajonta ja luottamusväli 95 %:n tarkkuudella. Yksittäisten lajitelmien analysoinnin jälkeen tutkittiin niistä sekoitettuja lajitelmasekoituksia ja niiden valmistusta sekä raaka-aineiden riittävyyttä. Kokeellisen osuuden jälkeen tehtiin erilaisia vaihtoehtoja, jotta kaikki lajitelmat saataisiin käytettyä ja niistä saataisiin tehtyä sellaisia sekoituksia, joiden valmistus olisi sekä kannattavaa että tehokasta.