Ruokapalveluiden valmiussuunnittelu : Eurajoen kunnan valmiussuunnitelma yleisimpien häiriötilanteiden varalle
Lempinen, Minna (2018)
Lempinen, Minna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112117751
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112117751
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia Eurajoen kunnan ruokapalveluille valmiussuunnitelma. Ruokapalveluilla ei aiemmin ollut ollenkaan valmiussuunnitelmaa. Tämä opinnäytetyönä laadittu suunnitelma rajattiin koskemaan vain yleisimpiä häiriötilanteita eli veden saatavuuden ongelmia tai saastumista, pitkäkestoisia sähkökatkoja sekä pandeemisia tartuntatautiepidemioita. Suunnitelman ulkopuolelle rajattiin muut häiriötilanteet sekä häiriötilanteita vakavammat poikkeusolot. Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena yhteistyössä Eurajoen kunnan ruokapalveluesimiehen, rakennustarkastajan, kunnanrakennusmestarin, teknisen johtajan sekä ruokapalvelutyöntekijöiden kanssa. Tutkimuskysymyksinä olivat, mitkä ovat Eurajoen kunnan ruokapalvelujen keskeiset osa-alueet, miten häiriötilanteisiin voidaan varautua Eurajoen ruokapalveluissa sekä mitä muutoksia häiriötilanteet vaativat ammattikeittiöiden toiminnassa.
Toimintatutkimuksen tuloksena syntyi valmiussuunnitelma Eurajoen kunnan ruokapalveluille. Valmiussuunnitelmaan selvitettiin, mitkä olivat ruokapalvelujen keskeisimmät osa-alueet, miten ruokapalvelut voivat varautua yleisimpiin häiriötilanteisiin ja mitä muutoksia ne vaativat eri ammattikeittiöiden toiminnassa. Valmiussuunnitelma otettiin kunnan käyttöön ja se sisälsi yksityiskohtaista tietoa ruokapalvelujen varautumisesta häiriötilanteisiin. Opinnäytetyön tuloksena laadittu valmiussuunnitelma on salainen, ja se on poistettu julkisesta opinnäytetyöstä.
Valmiussuunnitelman jatkokehitysideoina olivat vedettömän ruokalistan laatiminen sekä vedettömän päivän kokeilu kaikissa kunnan ammattikeittiöissä. Varavoiman omaavissa keittiöissä voitaisiin koittaa, miten ruokaa pystyttäisiin valmistamaan sähkökatkon aikana vain tärkeimmillä käytössä olevilla laitteilla. Valmiussuunnitelmaa voitaisiin edelleen kehittää lisäämällä siihen muita häiriötilanteita ja poikkeusoloja sekä niihin varautumista. Suunnitelma on tärkeää pitää jatkossakin aina ajan tasalla, sillä vain ajantasaisista tiedoista on hyötyä häiriötilanteessa.
Toimintatutkimuksen tuloksena syntyi valmiussuunnitelma Eurajoen kunnan ruokapalveluille. Valmiussuunnitelmaan selvitettiin, mitkä olivat ruokapalvelujen keskeisimmät osa-alueet, miten ruokapalvelut voivat varautua yleisimpiin häiriötilanteisiin ja mitä muutoksia ne vaativat eri ammattikeittiöiden toiminnassa. Valmiussuunnitelma otettiin kunnan käyttöön ja se sisälsi yksityiskohtaista tietoa ruokapalvelujen varautumisesta häiriötilanteisiin. Opinnäytetyön tuloksena laadittu valmiussuunnitelma on salainen, ja se on poistettu julkisesta opinnäytetyöstä.
Valmiussuunnitelman jatkokehitysideoina olivat vedettömän ruokalistan laatiminen sekä vedettömän päivän kokeilu kaikissa kunnan ammattikeittiöissä. Varavoiman omaavissa keittiöissä voitaisiin koittaa, miten ruokaa pystyttäisiin valmistamaan sähkökatkon aikana vain tärkeimmillä käytössä olevilla laitteilla. Valmiussuunnitelmaa voitaisiin edelleen kehittää lisäämällä siihen muita häiriötilanteita ja poikkeusoloja sekä niihin varautumista. Suunnitelma on tärkeää pitää jatkossakin aina ajan tasalla, sillä vain ajantasaisista tiedoista on hyötyä häiriötilanteessa.