Ruoanvalmistusryhmä : Tampereen SYLI-keskukselle
Kylmälahti, Minttu (2018)
Kylmälahti, Minttu
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112518083
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112518083
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli ruoanvalmistusryhmän kehittäminen ja toteuttaminen Syömishäiriöliitolle (SYLI ry), Tampereen matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan. Idea ruoanvalmistusryhmän toteuttamisesta tuli, kun SYLI:n kävijät kertoivat ryhmälle olevan tarvetta. Ryhmä toteutettiin keväällä 2018 ja siihen osallistui kuusi syömishäiriöön sairastunutta henkilöä. Ohjaajina toimivat opinnäytetyön tekijä, Minttu Kylmälahti ja toimintaterapeutti / koordinaattori Ritva Näräkkä.
Ruoanvalmistusryhmän toteutuksessa käytettiin tiimiyttämisen menetelmiä. Jokaisen tapaamiskerran loppupuolella tehtiin kirjallisia harjoituksia, jotka avattiin muiden osallistujien kanssa. Harjoitteiden tarkoituksena oli paitsi lievittää ja käsitellä ahdistusta, mutta myös lisätä avoimuutta ryhmän kesken. Ennen ryhmän aloitusta osallistujilta kerättiin tietoa siitä, mihin asioihin he halusivat erityisesti apua ja minkä asioiden kanssa heillä oli sillä hetkellä eniten haasteita. Yhteydenpito ryhmän ohjaajiin pidettiin mahdollisimman helppona ja avoimena.
Opinnäytetyön tavoitteena oli ruoanvalmistusryhmän tietoisuuden lisääminen ja konseptin kehittämien. Tarve ruoanvalmistusryhmän kehittämiseen lähti SYLI:n kävijöiden toimesta ja työntekijöiden sen hetkisistä vähäisistä resursseista. Ryhmää kehitettiin lisäämällä erilaisia ahdistuksenhallintakeinoja tapaamiskertoihin. Ahdistuksenhallintakeinoja olivat erilaiset kirjalliset harjoitukset, sekä rentoutusharjoitus. Osallistujilta kerättiin laaja palautekysely, jonka avulla selvitettiin mahdollisia ongelmakohtia seuraavaa toteutusta ajatellen.
Ruoanvalmistusryhmän toteutuksessa käytettiin tiimiyttämisen menetelmiä. Jokaisen tapaamiskerran loppupuolella tehtiin kirjallisia harjoituksia, jotka avattiin muiden osallistujien kanssa. Harjoitteiden tarkoituksena oli paitsi lievittää ja käsitellä ahdistusta, mutta myös lisätä avoimuutta ryhmän kesken. Ennen ryhmän aloitusta osallistujilta kerättiin tietoa siitä, mihin asioihin he halusivat erityisesti apua ja minkä asioiden kanssa heillä oli sillä hetkellä eniten haasteita. Yhteydenpito ryhmän ohjaajiin pidettiin mahdollisimman helppona ja avoimena.
Opinnäytetyön tavoitteena oli ruoanvalmistusryhmän tietoisuuden lisääminen ja konseptin kehittämien. Tarve ruoanvalmistusryhmän kehittämiseen lähti SYLI:n kävijöiden toimesta ja työntekijöiden sen hetkisistä vähäisistä resursseista. Ryhmää kehitettiin lisäämällä erilaisia ahdistuksenhallintakeinoja tapaamiskertoihin. Ahdistuksenhallintakeinoja olivat erilaiset kirjalliset harjoitukset, sekä rentoutusharjoitus. Osallistujilta kerättiin laaja palautekysely, jonka avulla selvitettiin mahdollisia ongelmakohtia seuraavaa toteutusta ajatellen.