Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Sairaala Y:n keittiön tuotantoprosessien kehittäminen

Marjakangas, Emilia (2018)

 
Avaa tiedosto
Marjakangas_Emilia.pdf (583.7Kt)
Lataukset: 


Marjakangas, Emilia
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112618191
Tiivistelmä
Tehokkaalle ruokatuotannolle on välttämätöntä jatkuva kehittäminen. Tulevaisuuden ruokapalvelun tulee olla prosessilähtöinen, strateginen ja ennakoiva. Ruokapalveluhenkilöstöä tulee käyttää tehokkaasti. Työntekoa tehostetaan prosessiajattelun ja optimoitujen ruokaohjeiden kautta.

Tässä opinnäytetyössä käsitellään sairaalan keittiön tuotantoprosessien kehittämistä. Opinnäytetyön toimeksiantajana on ruokapalveluja tuottava Yritys X. Opinnäytetyön tuotoksena syntyy tuotantoprosessien kehittämissuunnitelma Sairaala Y:lle, johon Yritys X tuottaa ruokapalveluja. Opinnäytetyön tietoperustassa käsitellään rakennemuunneltua ruokaa, potilasruokaa ja ruokatuotantoprosesseja sairaalan keittiössä.

Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, miten Sairaalan Y:n keittiön tuotantoprosesseja voidaan tehostaa. Opinnäytetyössä selvitetään sairaalan keittiön nykyiset toimintatavat ja vaihtoehtoja toimintatapojen uudistamiseksi. Toimintatapojen uudistamisessa pyritään sairaalan potilasruoan tehokkaampaan tuotantoprosessiin. Opinnäytetyö rajautuu tuotantokeittiön potilasruoan valmistukseen ja rakennemuunnettujen ruokien valmistukseen.

Sairaala Y:ssä tarjottavista erityisruokavalioista suurin osa on rakennemuunnettuja ruokavalioita. Rakennemuunnetulla ruoalla tarkoitetaan ruokaa, jonka rakenne on muunnettu esimerkiksi soseuttamalla tai pehmeäksi kypsentämällä.

Sairaalassa potilaille tarjottavan ruoan merkitys on suuri. Oikealla ravitsemuksella tuetaan potilaan toipumista, jolloin sairaalassa vietetty aika lyhenee. Ateriahetket voivat myös olla potilaan päivän kohokohtia ruoan ollessa potilaan oma keino vaikuttaa paranemiseensa.

Sairaalan keittiön nykyisten toimintatapojen selvittämistä ja kehittämissuunnitelmaa varten suoritettiin havainnointia sairaalan keittiössä, ja yksilöhaastatteluja ruokapalveluhenkilöstölle. Havainnoinnissa keskityttiin potilasruoan ja rakennemuunnettujen ruokien valmistuksen havainnointiin. Yksilöhaastatteluissa selvitettiin ruokapalveluhenkilöstön mielipiteitä ja asenteita nykyisistä toimintatavoista, sekä kehitysideoita toimintatapojen uudistamiseksi.

Kehittämissuunnitelma sisältää kehitysehdotuksia Sairaala Y:n keittiön tuotantoprosessien tehostamiseen. Kehitysehdotukset perustuvat ruokapalveluhenkilöstön omiin kehitysehdotuksiin ja opinnäytetyön tietoperustaan.

Sairaalan ruokapalveluhenkilöstö arvioi ryhmähaastattelussa kehittämissuunnitelman kehitysehdotukset toimiviksi ja tuotantoa nopeuttaviksi. Kehitysehdotusten koettiin tehostavan tuotantoprosessia niiden toteutuessa.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste