Ruokamuistot Yhteinen keittiö -hankkeessa
Piiroinen, Sara (2018)
Piiroinen, Sara
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319843
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319843
Tiivistelmä
Suomalainen ruokakulttuuri ja ravitsemus on osa kaikkien suomalaisten arkea päivittäin. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia suomalaista ruokakulttuuria ja ravitsemusta sekä kerätä ruokamuistoja. Opinnäytetyö tehtiin Yhteinen keittiö -hankkeen puitteissa ja ruokamuistoja kerättiin Tampereella neljässä kohteessa. Tutkimukseen kuuluvat ruokamuistot kerättiin Tampereella Pispan palvelukodista, Pohjolan palvelukeskuksesta, Peipontuvalta ja Koilliskeskuksesta. Tutkimukseen osallistui yhteensä 26 ihmistä kaikista kohteista. Ruokamuistoja kerättiin varttuneemmalta väestöltä, koska he ovat eläneet ja nähneet enemmän muutoksia ruokakulttuurissa. Tutkimusmenetelmänä käytetään laadullista tutkimusta, sillä se soveltuu paremmin ihmisten ja ilmiöiden tutkimiseen kuin määrällinen tutkimus.
Ruokamuistot kertoivat erilaisia tarinoita osallistujien lapsuuden muistoista tähän päivään. Aineistoa saatiin lempiruoista, lapsuusmuistoista ja nykypäivän ruokailutottumuksista. Lempiruokia kertyi paljon ja niissä oli tapahtunut muutoksia vuosien varrella lapsuudesta aikuisuuteen tullessa. Tuloksissa kävi ilmi, että suomalaisten lempiruoat ovat säilyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Nykypäivän lapset nimesivät uusia ruokia, joita ei vielä tutkimukseen osallistujat olleet lapsena syöneet. Ruokakulttuuri muuttuu uusien sukupolvien aikana jatkuvasti ja suomalaisten lautasille päätyy entistä useammin muitakin, kuin perinteisiä suomalaisia ruokia. Opinnäytetyötä tehdessä tuli selväksi, että monen tutkimukseen osallistuneen pitkän iän salaisuus oli perinteinen suomalainen kotiruoka.
Tutkimuksessa käytetty menetelmä ruokamuistojen keräämiseksi olisi voinut olla parempi ja silloin olisi saanut enemmän merkityksellisempiä tarinoita. Tutkimukseen saatiin riittävästi osallistujia, vaikka heidän määrää ei voinut etukäteen ennustaa. Ravitsemussuositusten osuus jäi hieman irralliseksi kokonaisuudesta. Opinnäytetyö sopi hyvin Yhteinen keittiö -hankkeen tavoiteisiin ja toi iloa monille tutkimukseen osallistuville vanhuksille. Suomalaista ruokakulttuuria voisi tutkia vielä paljon lisää ja tehdä uusia tutkimuksia eri näkökulmista.
Ruokamuistot kertoivat erilaisia tarinoita osallistujien lapsuuden muistoista tähän päivään. Aineistoa saatiin lempiruoista, lapsuusmuistoista ja nykypäivän ruokailutottumuksista. Lempiruokia kertyi paljon ja niissä oli tapahtunut muutoksia vuosien varrella lapsuudesta aikuisuuteen tullessa. Tuloksissa kävi ilmi, että suomalaisten lempiruoat ovat säilyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Nykypäivän lapset nimesivät uusia ruokia, joita ei vielä tutkimukseen osallistujat olleet lapsena syöneet. Ruokakulttuuri muuttuu uusien sukupolvien aikana jatkuvasti ja suomalaisten lautasille päätyy entistä useammin muitakin, kuin perinteisiä suomalaisia ruokia. Opinnäytetyötä tehdessä tuli selväksi, että monen tutkimukseen osallistuneen pitkän iän salaisuus oli perinteinen suomalainen kotiruoka.
Tutkimuksessa käytetty menetelmä ruokamuistojen keräämiseksi olisi voinut olla parempi ja silloin olisi saanut enemmän merkityksellisempiä tarinoita. Tutkimukseen saatiin riittävästi osallistujia, vaikka heidän määrää ei voinut etukäteen ennustaa. Ravitsemussuositusten osuus jäi hieman irralliseksi kokonaisuudesta. Opinnäytetyö sopi hyvin Yhteinen keittiö -hankkeen tavoiteisiin ja toi iloa monille tutkimukseen osallistuville vanhuksille. Suomalaista ruokakulttuuria voisi tutkia vielä paljon lisää ja tehdä uusia tutkimuksia eri näkökulmista.