Lämpötilan mittaaminen osana omavalvontaa
Ruohomäki, Emma-Tuulia (2010)
Ruohomäki, Emma-Tuulia
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053111064
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010053111064
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, voidaanko tuotteesta mitata lämpötila luotettavasti pakkausta rikkomatta. Lisäksi haluttiin selvittää, millainen vaikutus mittauskohdan valinnalla oli lämpötilan mittaustulokseen. Mittaukset tehtiin sous-vide-tuotteille jäähdytyksen jälkeen ja laatikoille paiston jälkeen sekä jauhelihalajitelmille varastoinnin aikana. Lämpötilan mittaaminen jäähdytyksen ja paiston jälkeen oli omavalvontasuunnitelmassa määritetty kriittiseksi valvontakohteeksi. Lajitelmien lämpötilan mittaus varastoinnin aikana oli omavalvontasuunnitelmassa merkitty tarkistuspisteeksi.
Opinnäytetyössä lämpötilan mittauksiin käytettiin kahta vastuslämpömittaria, joilla mitattiin elintarvikkeista sisä- ja pintalämpötila, sekä säteilylämpömittaria, jolla mitattiin tuotteen lähettämän säteilyn lämpötila. Mittaukset onnistuivat hyvin. Säteilylämpömittarin mittaustulosten luotettavuutta testattiin vertaamalla eri etäisyyksiltä tuotteen pinnasta mitattuja tuloksia tuotteen sisälämpötilaan. Sous-vide-tuotteille mittausetäisyydeksi tulosten perusteella valittiin noin 1 cm tuotteen pinnasta. Laatikoille paiston jälkeen säteilylämmön mittaus ei tutkimuksen perusteella sovellu.
Toisen tutkimuksen tulosten perusteella sous-vide-tuotteista voidaan mitata sekä pintalämpötila että tuotteen lähettämän säteilyn lämpötila sisälämpötilan sijaan. Tällöin pakkausta ei tarvitse rikkoa. Myös mittauskohdan vaikutusta mittaustuloksiin tutkittiin. Koska jäähdytyksen jälkeen raja-arvon ylitys on todennäköisin tuotteen keskiosassa, oikeaksi mittauskohdaksi sous-vide tuotteille tutkimuksen perusteella valittiin tuotteen keskiosa. Jauhelihalajitelmista pitää lämpötila mitata tulosten perusteella padan reunaosista.
Opinnäytetyössä lämpötilan mittauksiin käytettiin kahta vastuslämpömittaria, joilla mitattiin elintarvikkeista sisä- ja pintalämpötila, sekä säteilylämpömittaria, jolla mitattiin tuotteen lähettämän säteilyn lämpötila. Mittaukset onnistuivat hyvin. Säteilylämpömittarin mittaustulosten luotettavuutta testattiin vertaamalla eri etäisyyksiltä tuotteen pinnasta mitattuja tuloksia tuotteen sisälämpötilaan. Sous-vide-tuotteille mittausetäisyydeksi tulosten perusteella valittiin noin 1 cm tuotteen pinnasta. Laatikoille paiston jälkeen säteilylämmön mittaus ei tutkimuksen perusteella sovellu.
Toisen tutkimuksen tulosten perusteella sous-vide-tuotteista voidaan mitata sekä pintalämpötila että tuotteen lähettämän säteilyn lämpötila sisälämpötilan sijaan. Tällöin pakkausta ei tarvitse rikkoa. Myös mittauskohdan vaikutusta mittaustuloksiin tutkittiin. Koska jäähdytyksen jälkeen raja-arvon ylitys on todennäköisin tuotteen keskiosassa, oikeaksi mittauskohdaksi sous-vide tuotteille tutkimuksen perusteella valittiin tuotteen keskiosa. Jauhelihalajitelmista pitää lämpötila mitata tulosten perusteella padan reunaosista.
