Förutsättningar för stressfri slakt av nötkreatur i Finland : En kvalitativ studie om alternativa slaktmetoder
Bruce, Tobias (2018)
Bruce, Tobias
Yrkeshögskolan Novia
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120620374
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120620374
Tiivistelmä
Viime vuosien aikana puutteita tuotantoeläinten hyvinvoinnissa teurastuksen yhteydessä on nostettu esiin mediassa. Ongelmat voivat johtua pitkistä eläinkuljetuksista ja muista epäkohdista itse teurastamoissa. Monta eri tekijää voivat aiheuttaa stressiä eläimille, mikä taas voi vaikuttaa negatiivisesti lihan laatuun. Kyse ei ole ainoastaan eläinsuojelusta, vaan myös eettisistä, taloudellisista ja kulinaarisista seikoista.
Eläinten stressinsietokyky vaihtelee eläinlajien ja eläinyksilöiden kesken, mutta vääränlaiset laitteet ja eläinten huono käsittely voivat aiheuttaa stressiä kaikille eläimille, erityisesti teurastuksen yhteydessä. Naudat, jotka elävät mahdollisimman luonnollista elämää laiduntaen, voivat olla enemmän alttiita stressaantumiselle, jos ne eivät ole tottuneita käsittelyyn. Ratkaisu tähän ongelmaan hyödyttäisi sekä kuluttajia, tuottajia, että tuotantoeläimiä.
Yksi ratkaisu voisi olla eläinten lopettaminen tilalla, jotta niitä ei tarvitsisi kuljettaa elävänä teurastamoon. Tämä käytäntö ei kuitenkaan ole sallittua EU-lainsäädännön mukaan, kun liha on tarkoitus myydä elintarvikkeena. Tämän opinnäytetyön tavoite on koota tietoa stressittömästä teurastuksesta artikkelien, kirjallisuuden, tutkimusten ja kokemusten perusteella, myös huomioiden tämän päivän lainsäädäntöä ja elintarviketurvallisuusviranomaisen näkemystä asiasta. Työssä esitetään minkälaisia hyötyjä muun muassa laidunteurastus, liikkuva teurastamo ja muut ratkaisut stressittömään teurastukseen tilan läheisyydessä, voisi tuoda.
Eläinten stressinsietokyky vaihtelee eläinlajien ja eläinyksilöiden kesken, mutta vääränlaiset laitteet ja eläinten huono käsittely voivat aiheuttaa stressiä kaikille eläimille, erityisesti teurastuksen yhteydessä. Naudat, jotka elävät mahdollisimman luonnollista elämää laiduntaen, voivat olla enemmän alttiita stressaantumiselle, jos ne eivät ole tottuneita käsittelyyn. Ratkaisu tähän ongelmaan hyödyttäisi sekä kuluttajia, tuottajia, että tuotantoeläimiä.
Yksi ratkaisu voisi olla eläinten lopettaminen tilalla, jotta niitä ei tarvitsisi kuljettaa elävänä teurastamoon. Tämä käytäntö ei kuitenkaan ole sallittua EU-lainsäädännön mukaan, kun liha on tarkoitus myydä elintarvikkeena. Tämän opinnäytetyön tavoite on koota tietoa stressittömästä teurastuksesta artikkelien, kirjallisuuden, tutkimusten ja kokemusten perusteella, myös huomioiden tämän päivän lainsäädäntöä ja elintarviketurvallisuusviranomaisen näkemystä asiasta. Työssä esitetään minkälaisia hyötyjä muun muassa laidunteurastus, liikkuva teurastamo ja muut ratkaisut stressittömään teurastukseen tilan läheisyydessä, voisi tuoda.