Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Satakunnan ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Yksilöllisyyden toteutuminen ravitsemuksessa tehostetussa palveluasumisessa

Salminen, Johanna; Rautava , Sanni (2018)

 
Avaa tiedosto
Rautava_Sanni_Salminen_Johanna.pdf (333.8Kt)
Lataukset: 


Salminen, Johanna
Rautava , Sanni
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120820533
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata yksilöllisyyden toteutumista Linnavuoren palvelukodissa asuvan ikääntyneen ravitsemuksessa. Tavoitteena oli saada tietoa ikääntyneiden yksilöllisen ravitsemuksen toteutumisesta Linnavuoren palvelukodissa. Tutkimustuloksia voidaan käyttää hyväksi ikääntyneiden ravitsemuksen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Opinnäytetyö toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Rauman kaupungin Linnavuoren palvelukodin hoitajat. Aineisto kerättiin teemahaastattelulla. Haastatteluihin valittiin Linnavuoren palvelukodin hoitajia, jotka olivat olleet töissä palvelukodissa jo ennen keskitettyyn ruoanjakeluun siirtymistä. Haastattelut suoritettiin maaliskuussa 2018 ja niihin osallistui seitsemän hoitajaa. Haastatteluissa toimi apuna haastattelurunko. Haastattelut nauhoitetiin ja niistä tullut aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä.

Tutkimuksen tulosten mukaan, ruoka tehtiin ennen keskitettyä ruoan jakelua, Linnavuoren palvelukodin omassa keittiössä, missä oli oma keittiöhenkilökunta. Ruoka tilattiin lomakkeilla ja se tuli osastoille isoilla kärryillä. Kärryistä ruoka jaettiin henkilökohtaisiksi aterioiksi asukkaille. Keskitettyyn ruoanjakeluun siirtymisen jälkeen ruoka on tullut Steniuksen keittiöstä Raumalta. Ruoan tilaus tehdään Myslissä. Steniuksen keittiössä henkilökunta jakaa ruoan annoksiin Myslissä olevien tietojen mukaan ja ruoka asetetaan tarjottimelle valmiiksi. Tarjotin laitetaan telakointikärryyn ja tämä viedään Rauman Lappiin missä sijaitsee Linnavuoren palvelukoti. Tutkimustulosten mukaan yksilöllisyyden toteutumista ravitsemuksessa voitaisiin kehittää siten, että palvelukodissa olisi oma keittiö. Steniuksen keittiöstä tuleva ruoka voisi olla monipuolisempaa ja enemmän ikäihmisille sopivampaa. Vararuoka voisi tulla joka päivä, jos sattuu esimerkiksi ruoka putoamaan, niin aina olisi lämmin ruoka tarjottavana. Tutkimuksessa kävi ilmi, että haastateltavat luottavat asukkaiden saavan tarvitsemansa ravinnon koska ravitsemusterapeutti laskee ruoan. Jatkotutkimuksena voisi kehittää erilaisia menetelmiä, jolla pystyttäisiin ottamaan huo-mioon ikäihmisen toiveet ravitsemuksen suhteen paremmin.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste