Diabeetikon ravitsemusohjaus : ravitsemusopas tyypin 1 ja 2 diabeetikoille
Rokka, Kaisa (2018)
Rokka, Kaisa
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121221033
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121221033
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä ravitsemusopas aikuisille tyypin 1 ja 2 diabeetikoille Ylöjärven terveyskeskuksen käyttöön. Tarkemmin opas on suunnattu vasta diagnoosin saaneille diabeetikoille suullisen ohjauksen tueksi. Opinnäytetyössä on perehdytty diabetekseen sairautena sekä sen hoitomuotoihin painottaen omahoidon tukemista. Viimeisimmän tiedon saamiseksi diabeetikoiden ravitsemussuosituksista suoritettiin systemaattinen haku kansallisista ja kansainvälisistä tieteellisistä julkaisuista. Diabeetikkojen ravitsemuksesta on tehty lukuisia tutkimuksia viime vuosina.
Mikä sitten on viimeisin tieto diabeetikoiden ruokavaliosuosituksista? Vahvinta näyttöä on painonpudotuksen hyödyistä ylipainoisille diabeetikoille, kuitupitoisen ruoan sekä välimerellisen ruokavalion ja kasvisruokavalion hyödyistä. Myös sokerin ja sokeripitoisten juomien haitallisuudesta sekä punaisen, etenkin prosessoidun lihan runsaan kulutuksen haitoista on kertynyt näyttöä. Lisäksi on tutkitusti perusteltua suositella diabeetikoille kovien rasvojen korvaamista pehmeillä rasvoilla sekä vähärasvaisten maitotuotteiden käyttöä. Toisaalta hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen optimaalisista osuuksista diabeetikon energiansaannissa ei ole vielä hyvää tieteellistä näyttöä. On havaittu, että useilla eri makroravinnetta suosivilla dieeteillä on hyödyllisiä vaikutuksia diabeetikoiden terveyteen. Viimeisimmissä ravitsemussuosituksissa onkin ryhdytty painottamaan joustavuutta ja yksilöllisyyden huomioimista diabeetikoille suositellussa ruokavaliossa.
Opinnäytetyön tuotos on ”Nauti ruoasta ja voi hyvin! –ravitsemusopas diabeetikolle”, jossa on kerrottu tiivistetysti viimeisimmän tutkimustiedon mukaiset ravitsemussuositukset diabeetikoille. Oppaassa on pyritty kertomaan ravitsemuksen perusteet yleisellä tasolla, jotta se palvelisi hyvin vasta diagnoosin saaneita diabeetikkoja. Suositukset on esitetty perusteluineen, koska perustelut motivoivat noudattamaan annettuja ohjeita. Oppaassa on kiinnitetty huomiota myös visuaaliseen ilmeeseen ja käytetty kuvia terveellisistä ruokavalinnoista, koska nämä keinot voivat osaltaan edistää muutoshalukkuutta.
Mikä sitten on viimeisin tieto diabeetikoiden ruokavaliosuosituksista? Vahvinta näyttöä on painonpudotuksen hyödyistä ylipainoisille diabeetikoille, kuitupitoisen ruoan sekä välimerellisen ruokavalion ja kasvisruokavalion hyödyistä. Myös sokerin ja sokeripitoisten juomien haitallisuudesta sekä punaisen, etenkin prosessoidun lihan runsaan kulutuksen haitoista on kertynyt näyttöä. Lisäksi on tutkitusti perusteltua suositella diabeetikoille kovien rasvojen korvaamista pehmeillä rasvoilla sekä vähärasvaisten maitotuotteiden käyttöä. Toisaalta hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen optimaalisista osuuksista diabeetikon energiansaannissa ei ole vielä hyvää tieteellistä näyttöä. On havaittu, että useilla eri makroravinnetta suosivilla dieeteillä on hyödyllisiä vaikutuksia diabeetikoiden terveyteen. Viimeisimmissä ravitsemussuosituksissa onkin ryhdytty painottamaan joustavuutta ja yksilöllisyyden huomioimista diabeetikoille suositellussa ruokavaliossa.
Opinnäytetyön tuotos on ”Nauti ruoasta ja voi hyvin! –ravitsemusopas diabeetikolle”, jossa on kerrottu tiivistetysti viimeisimmän tutkimustiedon mukaiset ravitsemussuositukset diabeetikoille. Oppaassa on pyritty kertomaan ravitsemuksen perusteet yleisellä tasolla, jotta se palvelisi hyvin vasta diagnoosin saaneita diabeetikkoja. Suositukset on esitetty perusteluineen, koska perustelut motivoivat noudattamaan annettuja ohjeita. Oppaassa on kiinnitetty huomiota myös visuaaliseen ilmeeseen ja käytetty kuvia terveellisistä ruokavalinnoista, koska nämä keinot voivat osaltaan edistää muutoshalukkuutta.