Fermenttorin käyttöönotto
Pellinen, Tuomas (2018)
Pellinen, Tuomas
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121120978
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121120978
Tiivistelmä
Opinnäytetyö suoritettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitu 3 -tiloissa, joka on osa koulun tutkimusyksikköä. Aiheena oli laboratorio- ja koulutuskäyttöön suunnitellun bioreaktorin eli fermenttorin ja siihen liitettävän MFCS-toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto. Työ tehtiin biotuotetekniikan opettajan toimeksiantona, jotta fermenttoria voitaisiin käyttää jatkossa opetukseen.
Teoriaosassa lukija johdatetaan biotekniikkaan ja bioreaktoreihin, minkä jälkeen paneudutaan itse fermenttorin ja toiminnanohjausjärjestelmän laiteteknisiin ominaisuuksiin. Työ sisältää myös teoriaosan solun aineenvaihdunnasta, jossa perehdytään koeajossa tapahtuviin ilmiöihin solutasolla.
Työn edetessä huomattiin, että toiminnanohjausjärjestelmästä puuttui reseptieditori, jolla fermentointia voidaan ajaa täysin automaattisesti. Tästä johtuen kokeelliseksi osuudeksi valittiin yksinkertainen alkoholin käymisprosessi, jossa sakkaroosin, veden ja hiivan avulla tuotettiin fermenttorissa etanolia. Koeajon tarkoituksena oli havainnollistaa fermenttorin käyttöä ja seurata graafisesti prosessissa tapahtuvia suureiden muutoksia. Lopputuotteesta analysoitiin likimääräinen alkoholin tilavuusprosentti ominaispainoon perustuvalla mittauksella. Opinnäytetyön pohjalta laadittiin myös käyttöopas fermenttoriin liittyen. Oppaaseen on kerätty laitteen käytön kannalta tärkeää tietoa seuraavaa käyttäjää varten. Etanolin valmistukseen ja fermenttorin teknisiin ominaisuuksiin haettiin tietoa kirjallisuudesta.
Työ sujui muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hyvin. Fermenttorilla saatiin tuotettua etanolia, mutta tarkempaa analyysia ei tarvittavien laitteiden puutteen vuoksi voinut määrittää. Koeajon aikana seurattavien suureiden analysointi onnistui suunnitellusti. Tulevaisuudessa on fermenttoriin hankittava puuttuvia komponentteja, jotka mahdollistavat laitteen ominaisuuksien hyödyntämisen.
Teoriaosassa lukija johdatetaan biotekniikkaan ja bioreaktoreihin, minkä jälkeen paneudutaan itse fermenttorin ja toiminnanohjausjärjestelmän laiteteknisiin ominaisuuksiin. Työ sisältää myös teoriaosan solun aineenvaihdunnasta, jossa perehdytään koeajossa tapahtuviin ilmiöihin solutasolla.
Työn edetessä huomattiin, että toiminnanohjausjärjestelmästä puuttui reseptieditori, jolla fermentointia voidaan ajaa täysin automaattisesti. Tästä johtuen kokeelliseksi osuudeksi valittiin yksinkertainen alkoholin käymisprosessi, jossa sakkaroosin, veden ja hiivan avulla tuotettiin fermenttorissa etanolia. Koeajon tarkoituksena oli havainnollistaa fermenttorin käyttöä ja seurata graafisesti prosessissa tapahtuvia suureiden muutoksia. Lopputuotteesta analysoitiin likimääräinen alkoholin tilavuusprosentti ominaispainoon perustuvalla mittauksella. Opinnäytetyön pohjalta laadittiin myös käyttöopas fermenttoriin liittyen. Oppaaseen on kerätty laitteen käytön kannalta tärkeää tietoa seuraavaa käyttäjää varten. Etanolin valmistukseen ja fermenttorin teknisiin ominaisuuksiin haettiin tietoa kirjallisuudesta.
Työ sujui muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hyvin. Fermenttorilla saatiin tuotettua etanolia, mutta tarkempaa analyysia ei tarvittavien laitteiden puutteen vuoksi voinut määrittää. Koeajon aikana seurattavien suureiden analysointi onnistui suunnitellusti. Tulevaisuudessa on fermenttoriin hankittava puuttuvia komponentteja, jotka mahdollistavat laitteen ominaisuuksien hyödyntämisen.