Nuori saliammattilainen -kilpailun järjestäminen
Hannula, Milla (2018)
Hannula, Milla
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121221105
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121221105
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaista osaamista ravintolan saliammattilaiselta vaaditaan tänään ja tulevaisuudessa. Toisena tutkimuskysymyksenä pohdittiin, miten nuorten saliammattilaisten kilpailu, joka tunnetaan myös nimellä Nuori Sommelier -kilpailu, tukee nuorten saliammattilaisten ammatillista kasvua. Työn toimeksiantajana oli gastronominen järjestö Paistinkääntäjät Ry, joka järjestää kilpailun vuosittain 21-30-vuotiaille ravintola-alan ammattilaisille. Opinnäytetyön tavoitteena ja tutkimustehtävänä oli kilpailujen järjestämisprosessin selkeyttäminen. Lisäksi haluttiin luoda kilpailun järjestäjän muistilista, jonka avulla tulevaisuuden kilpailuja voitaisiin järjestää vaivattomammin ja useampien henkilöiden toimesta.
Tämän työn teoreettisessa osuudessa tutkitaan lyhyesti Paistinkääntäjien organisaatiota niin Suomessa kuin maailmalla. Teoreettisen viitekehyksen muodostavat saliammattilaisen osaaminen ja ammattitaito koulutuksen sekä ammattitaitovaatimusten osa-alueita tutkien sekä tapahtuman järjestäminen. Tapahtuman järjestäminen on jaettu tapahtuman järjestämisprosessin ja markkinoinnin alalukuihin. Lisäksi käsitellään tutkimustyön teoreettisia näkökulmia. Opinnäytetyön tutkimusosa koostuu tutkimusmenetelmien ja tutkimustulosten esittelystä, tulosten johtopäätöksistä sekä pohdinnasta. Työn tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin eli laadullisin menetelmin ja sen strategiana sovellettiin tapaustutkimusta. Teemahaastattelu valikoitui menetelmäksi työn tavoitteiden määrittämisen jälkeen. Tutkimusta varten haastateltiin viittä ravintola-alan ammattilaista, jotka ovat osallistuneet nuorten saliammattilaisten kilpailuun.
Tutkimustulosten pohjalta voidaan päätellä, että ravintola-alan ammattilaiselta vaaditaan nyt ja tulevaisuudessa yhä laaja-alaisempaa sosiaalista sekä teknistä osaamista. Elämyksellisyys, räätälöity asiakaspalvelu sekä monipuolinen ja laaja tuotetietämys ovat tulevaisuuden avainsanoja. Näitä näkemyksiä tukee myös haastateltujen jatkuvan oppimisen ja tiedon päivittämisen puolesta puhuminen sekä työn ohessa kouluttautuminen. Kilpailutoiminnan merkitys ammatillisen kehityksen tukijana nähtiin haastateltujen kesken hieman eri tavoin, mikä oletettavasti johtuu heidän erilaisesta menestyksestään kisoissa. Merkittävimmiksi tekijöiksi mainittiin verkostojen ja kontaktien luominen, jonka avulla on saatu jopa työtarjouksia. Arkisessa työssä tarvittavien tietojen ja taitojen oppiminen nähtiin myös tärkeänä ammatillista kasvua tukevana tekijänä. Lisäksi kilpailun järjestämistä tukemaan luotiin visuaalinen muistilista, jonka tarkoituksena on antaa järjestämis-prosessista pääpiirteittäinen kuva. Muistilistan tiedot pohjaavat asiantuntijalta ja tutkimuksesta saatuihin tietoihin. Tutkittaviin kysymyksiin saatiin näin ollen vastaukset ja työn teoreettinen viitekehys pohjusti tutkimuksesta saatuja tietoja odotetusti.
Tämän työn teoreettisessa osuudessa tutkitaan lyhyesti Paistinkääntäjien organisaatiota niin Suomessa kuin maailmalla. Teoreettisen viitekehyksen muodostavat saliammattilaisen osaaminen ja ammattitaito koulutuksen sekä ammattitaitovaatimusten osa-alueita tutkien sekä tapahtuman järjestäminen. Tapahtuman järjestäminen on jaettu tapahtuman järjestämisprosessin ja markkinoinnin alalukuihin. Lisäksi käsitellään tutkimustyön teoreettisia näkökulmia. Opinnäytetyön tutkimusosa koostuu tutkimusmenetelmien ja tutkimustulosten esittelystä, tulosten johtopäätöksistä sekä pohdinnasta. Työn tutkimus toteutettiin kvalitatiivisin eli laadullisin menetelmin ja sen strategiana sovellettiin tapaustutkimusta. Teemahaastattelu valikoitui menetelmäksi työn tavoitteiden määrittämisen jälkeen. Tutkimusta varten haastateltiin viittä ravintola-alan ammattilaista, jotka ovat osallistuneet nuorten saliammattilaisten kilpailuun.
Tutkimustulosten pohjalta voidaan päätellä, että ravintola-alan ammattilaiselta vaaditaan nyt ja tulevaisuudessa yhä laaja-alaisempaa sosiaalista sekä teknistä osaamista. Elämyksellisyys, räätälöity asiakaspalvelu sekä monipuolinen ja laaja tuotetietämys ovat tulevaisuuden avainsanoja. Näitä näkemyksiä tukee myös haastateltujen jatkuvan oppimisen ja tiedon päivittämisen puolesta puhuminen sekä työn ohessa kouluttautuminen. Kilpailutoiminnan merkitys ammatillisen kehityksen tukijana nähtiin haastateltujen kesken hieman eri tavoin, mikä oletettavasti johtuu heidän erilaisesta menestyksestään kisoissa. Merkittävimmiksi tekijöiksi mainittiin verkostojen ja kontaktien luominen, jonka avulla on saatu jopa työtarjouksia. Arkisessa työssä tarvittavien tietojen ja taitojen oppiminen nähtiin myös tärkeänä ammatillista kasvua tukevana tekijänä. Lisäksi kilpailun järjestämistä tukemaan luotiin visuaalinen muistilista, jonka tarkoituksena on antaa järjestämis-prosessista pääpiirteittäinen kuva. Muistilistan tiedot pohjaavat asiantuntijalta ja tutkimuksesta saatuihin tietoihin. Tutkittaviin kysymyksiin saatiin näin ollen vastaukset ja työn teoreettinen viitekehys pohjusti tutkimuksesta saatuja tietoja odotetusti.