Huumeiden käyttäjien aiheuttamien riskitilanteiden vaikutus työturvallisuuteen porilaisissa ravintoloissa
Westerlund, Susanna (2018)
Westerlund, Susanna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421723
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121421723
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli tutkia, onko huumeiden käyttäjät otettu huomioon ravintolahenkilökunnan työturvallisuutta suunniteltaessa. Lisäksi tutkittiin henkilökunnan kouluttaneisuutta huumeiden käyttäjän kohtaamiseen. Tutkimuksessa selvitettiin myös tunnistavatko asiakaspalvelijat ravintolassa huumeiden käyttäjän ja kuinka usein he kohtaavat heitä työssään.
Kyselytutkimus oli kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus. Tutkimus tehtiin mukavuusotannalla eli asiakaspalveluhenkilökunnalla, joka työskenteli ko. ajankohtana, oli mahdollisuus vastata kyselyyn. Tutkimuksen kyselyyn vastasi 40 porilaisissa ravintoloissa asiakaspalvelussa työskentelevää henkilöä. Kyselylomakkeita vietiin 64 kappaletta, joten vastausprosentiksi muodostui 62,5 prosenttia. Tämä on kattava otos porilaisesta ravintolahenkilökunnasta.
Porilaisissa ravintoloissa on jo huomioitu huumeiden käyttäjät ja heidän kohtaaminen. Noin 50 prosenttia vastaajista vastasi yrityksen turvallisuussuunnitelman sisältävän ohjeita huumeiden käyttäjän kohtaamiseen. Lähes saman verran työntekijöitä oli koulutettu tällaiseen kohtaamiseen. Kuitenkin noin 50 prosenttia vastaajista kohtaa huumeiden käyttäjän kerran kuukaudessa tai harvemmin. Joten huumeiden käytön näkyvyys on melko vähäistä vielä tällä hetkellä. Huumeiden käyttö lisääntynee Suomessa ja näin ollen tähän asiaan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Kyselytutkimus oli kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus. Tutkimus tehtiin mukavuusotannalla eli asiakaspalveluhenkilökunnalla, joka työskenteli ko. ajankohtana, oli mahdollisuus vastata kyselyyn. Tutkimuksen kyselyyn vastasi 40 porilaisissa ravintoloissa asiakaspalvelussa työskentelevää henkilöä. Kyselylomakkeita vietiin 64 kappaletta, joten vastausprosentiksi muodostui 62,5 prosenttia. Tämä on kattava otos porilaisesta ravintolahenkilökunnasta.
Porilaisissa ravintoloissa on jo huomioitu huumeiden käyttäjät ja heidän kohtaaminen. Noin 50 prosenttia vastaajista vastasi yrityksen turvallisuussuunnitelman sisältävän ohjeita huumeiden käyttäjän kohtaamiseen. Lähes saman verran työntekijöitä oli koulutettu tällaiseen kohtaamiseen. Kuitenkin noin 50 prosenttia vastaajista kohtaa huumeiden käyttäjän kerran kuukaudessa tai harvemmin. Joten huumeiden käytön näkyvyys on melko vähäistä vielä tällä hetkellä. Huumeiden käyttö lisääntynee Suomessa ja näin ollen tähän asiaan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.