Metsätuotteiden hyödyntäminen oluen mausteena
Rissanen, Juho-Erik (2018)
Rissanen, Juho-Erik
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121722002
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121722002
Tiivistelmä
Panimo Hiisi antoi aiheen, jossa tarkastellaan metsätuotteita oluen valmistuksessa. Oluen valmistuksessa voidaan hyödyntää erilaisia luonnontuotteita mausteena. Metsätalouden tuotteisiin päädyttiin, koska Suomessa metsäala on kovassa kasvussa ja tutkimus kannattaa suunnata sinne,missä liikkuu paljon rahaa.
Metsätuotteista lähdettiin tutkimaan kuusenkerkkää ja koivunmahlaa. Tutkimuksessa selvitettiin saatavuus, säilyvyys, laatu ja hinta. Tutkimusta toteutettiin etsimällä tietoa internetistä sekä sähköposti- ja puhelinhaastatteluilla. Opinnäytetyössä otetaan myös lyhyesti esille, miten olut valmistetaan ja miksi olueen lisätään mausteet ja missä oluen teon vaiheessa ne lisätään.
Tuloksia saatiin ihan kohtalaisesti sähköpostikyselyillä ja puhelinsoitoilla. Hinnoissa oli hiukan eroja riippuen lähteestä. Kokonaisuudessaan saatiin kattava kuva kuusenkerkän ja koivumahlan käytöstä, saatavuudesta, laadusta, hinnasta sekä miten kerkän keruu vaikuttaa kuusen kasvuun.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kuusenkerkkä ja koivunmahla ovat hyvin monipuolisia luonnontuotteita ja niitä voidaan hyödyntää monella eri tapaa. Kuusenkerkkiä kerätään käytettäväksi väriaineeksi, kosmetiikkaan, hyytelöihin, siirappeihin ja juomiin. Perinteisesti kuusenkerkkää on käytetty kansanlääkintään ja juomien maustamiseen. Koivumahlasta on alun perin tehty ksylitolia ja mahlasta tehdään myös viinejä ja oluita.
Metsätuotteita voidaan siis hyvin hyödyntää oluen teossa. Suomessa kuusenkerkällä on hyvin pienet markkinat ja keräilijät ovat hyvin harvassa. Suomesta kuitenkin muutamia toimijoita löytyy, jotka voisivat toimittaa kuusenkerkkiä pienpanimoille. Suomesta löytyy myös muutama koivumahlan tuottaja.
Metsätuotteista lähdettiin tutkimaan kuusenkerkkää ja koivunmahlaa. Tutkimuksessa selvitettiin saatavuus, säilyvyys, laatu ja hinta. Tutkimusta toteutettiin etsimällä tietoa internetistä sekä sähköposti- ja puhelinhaastatteluilla. Opinnäytetyössä otetaan myös lyhyesti esille, miten olut valmistetaan ja miksi olueen lisätään mausteet ja missä oluen teon vaiheessa ne lisätään.
Tuloksia saatiin ihan kohtalaisesti sähköpostikyselyillä ja puhelinsoitoilla. Hinnoissa oli hiukan eroja riippuen lähteestä. Kokonaisuudessaan saatiin kattava kuva kuusenkerkän ja koivumahlan käytöstä, saatavuudesta, laadusta, hinnasta sekä miten kerkän keruu vaikuttaa kuusen kasvuun.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kuusenkerkkä ja koivunmahla ovat hyvin monipuolisia luonnontuotteita ja niitä voidaan hyödyntää monella eri tapaa. Kuusenkerkkiä kerätään käytettäväksi väriaineeksi, kosmetiikkaan, hyytelöihin, siirappeihin ja juomiin. Perinteisesti kuusenkerkkää on käytetty kansanlääkintään ja juomien maustamiseen. Koivumahlasta on alun perin tehty ksylitolia ja mahlasta tehdään myös viinejä ja oluita.
Metsätuotteita voidaan siis hyvin hyödyntää oluen teossa. Suomessa kuusenkerkällä on hyvin pienet markkinat ja keräilijät ovat hyvin harvassa. Suomesta kuitenkin muutamia toimijoita löytyy, jotka voisivat toimittaa kuusenkerkkiä pienpanimoille. Suomesta löytyy myös muutama koivumahlan tuottaja.