Luomukananmunan tuotanto Euroopassa
Hämäläinen, Krista (2018)
Hämäläinen, Krista
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121822141
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121822141
Tiivistelmä
Euroopan ruoantuotannossa on ollut meneillään niin sanottu luomubuumi. Luonnonmukai-sen tuotannon osuus ruoantuotannosta on kasvanut ja luomutuotteille on kysyntää. Yksi kuluttajille helpoimmin saatavilla olevista luomutuotteista on kananmuna ja myös luomukananmunien tuottaminen Suomessa on lisääntynyt. Koska luomutuotannon yleistyminen on Euroopan laajuinen trendi, on hyödyllistä tarkastella luomukananmunan tuotantoa myös Suomea laajemmin. Eri Euroopan maiden luomukananmunien tuotantoon tutustuminen parantaa kokonaiskuvaa tuotantomuodosta, mikä taas voi helpottaa sen tulevaisuuden hahmottamisessa.
Opinnäytetyö tehtiin Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa –hankkeelle. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena.
Kananmunatuotanto on tällä vuosikymmenellä Euroopassa ollut muutoksessa, kun kanojen häkkikasvatus kiellettiin vuonna 2012. Eri maissa tämä johti erilaisiin muutoksiin. Suomessa esimerkiksi siirryttiin virikehäkkikanaloihin, kun taas Ruotsissa oli jo aiemmin alettu siirtyä lattiakanaloihin. Luomutuotannon osuus on tällä vuosikymmenellä myös noussut. Vuoden 2016 tilastoinnissa luomun osuus kananmunatuotannosta Euroopassa oli 5 %. Maittain osuus vaihtelee paljonkin. Tanskassa se on 28 %, Saksassa 10 %, Suomessa 6 % ja Isossa-Britanniassa 2,4 %. Kun katsotaan kokonaismäärää, suurin luomukananmunien tuottajamaa on Saksa ja sen jälkeen Ranska. Luomutuotannolle on säädetty Euroopan laajuiset normit, jotka unioniin kuuluvissa maissa määrittävät sen, millaista luomutuotannon tulee olla. Nämä säädökset ovat minimi mutta monissa Euroopan maissa on myös luomuliittoja, joista osalla on hieman EU:n säädöksiä kireämmät vaatimukset. Eri maiden luomukananmunan tuotannon luomustandardien tarkastelu oli tärkeä osa tutkimusta.
Opinnäytetyö tehtiin Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa –hankkeelle. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena.
Kananmunatuotanto on tällä vuosikymmenellä Euroopassa ollut muutoksessa, kun kanojen häkkikasvatus kiellettiin vuonna 2012. Eri maissa tämä johti erilaisiin muutoksiin. Suomessa esimerkiksi siirryttiin virikehäkkikanaloihin, kun taas Ruotsissa oli jo aiemmin alettu siirtyä lattiakanaloihin. Luomutuotannon osuus on tällä vuosikymmenellä myös noussut. Vuoden 2016 tilastoinnissa luomun osuus kananmunatuotannosta Euroopassa oli 5 %. Maittain osuus vaihtelee paljonkin. Tanskassa se on 28 %, Saksassa 10 %, Suomessa 6 % ja Isossa-Britanniassa 2,4 %. Kun katsotaan kokonaismäärää, suurin luomukananmunien tuottajamaa on Saksa ja sen jälkeen Ranska. Luomutuotannolle on säädetty Euroopan laajuiset normit, jotka unioniin kuuluvissa maissa määrittävät sen, millaista luomutuotannon tulee olla. Nämä säädökset ovat minimi mutta monissa Euroopan maissa on myös luomuliittoja, joista osalla on hieman EU:n säädöksiä kireämmät vaatimukset. Eri maiden luomukananmunan tuotannon luomustandardien tarkastelu oli tärkeä osa tutkimusta.