Maidon laadun, navetan hygienian ja tuotantotulosten parantaminen lypsykarjatilalla
Väkiparta, Linda (2018)
Väkiparta, Linda
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922434
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018121922434
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli parantaa tuotettavan maidon laatua ja lehmien hyvinvointia. Työssä keskityttiin parantamaan lypsyhygieniaa, lypsyrutiinia ja kiimatarkkailua. Nämä ovat merkittävimpiä hygieniaan vaikuttavia tekijöitä.
Työssä käytiin läpi lehmien lypsämisen suorittaminen lypsyasemalla ja mitkä olivat hygieniaan vaikuttavia tekijöitä. Työssä pohdittiin, miten voitaisiin parantaa navetan hygieniatasoa ja tuotantoa.
Jokaisen lypsävän lehmän maidon laatua seurattiin. Mikäli maidon laadussa huomattiin poikkeavuuksia, oli selvitettävä mikä lehmä oli sairastunut.
Lopuksi tuloksia analysoimalla saatiin selville, miten muutokset ovat vaikuttaneet lypsykarjatilalla.
Maidon laatu ja navetan hygienia paranivat työn aikana. Samalla saatiin nostettua tuotantotuloksia merkittävästi
Työssä käytiin läpi lehmien lypsämisen suorittaminen lypsyasemalla ja mitkä olivat hygieniaan vaikuttavia tekijöitä. Työssä pohdittiin, miten voitaisiin parantaa navetan hygieniatasoa ja tuotantoa.
Jokaisen lypsävän lehmän maidon laatua seurattiin. Mikäli maidon laadussa huomattiin poikkeavuuksia, oli selvitettävä mikä lehmä oli sairastunut.
Lopuksi tuloksia analysoimalla saatiin selville, miten muutokset ovat vaikuttaneet lypsykarjatilalla.
Maidon laatu ja navetan hygienia paranivat työn aikana. Samalla saatiin nostettua tuotantotuloksia merkittävästi