Leikki-ikäisten suhtautuminen hyönteisruokaan : Kokeilu Aarresaaren päiväkodissa
Hämäläinen, Janita (2018)
Hämäläinen, Janita
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201901221466
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201901221466
Tiivistelmä
Maailman väkiluvun on ennustettu kasvavan vuoteen 2050 mennessä noin 9 miljardiin. Väkiluvun kasvaessa luonnonvarat pienenevät ja ruokapula uhkaa. Yhdeksi ratkaisuksi ruokapulaan on ehdotettu hyönteisruokaa. Noin 2 miljardia ihmistä Aasiassa, Afrikassa ja EteläAmerikassa käyttävät hyönteisiä päivittäin, mutta länsimaisessa kulttuurissa hyönteiset eivät vielä ole vakiinnuttaneet paikkaansa. Viime aikoina hyönteisruoka on yleistynyt Suomessakin, tutkimuksia suomalaisten suhtautumisesta hyönteisruokaa kohtaan on alettu tehdä. Leikki-ikäisten suhtautumista hyönteisruokaan ei ollut aiemmin tutkittu Suomessa. Tavoitteena oli saada tietoa leikki-ikäisten suhtautumisesta hyönteisruokaan ja kehittää lapsille sopiva tapa tuoda hyönteisruoka tutuksi.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimus toteutettiin Jyväskylässä Aarresaaren päiväkodissa, ja tutkimukseen osallistui yhdeksän 3 – 5- vuotiasta lasta. Lapsille järjestettiin Ötökkäseikkailu- aistirastit, jotka mukailivat aistilähtöistä ruokakasvatusmenetelmää, Saperea. Aistirasteilla tutustuttiin kaikilla aisteilla sirkkaleipään, sirkkasuklaaseen sekä kokonaisiin, kuivattuihin kotisirkkoihin.
Tutkimuksen tuloksena saatiin tietoa lasten suhtautumisesta hyönteisruokaan. Lapsia selvästi kiinnostaa hyönteisruoka. Lapset pitivät enemmän tuotteista, joissa sirkat olivat jauhettuina, kuin kokonaisista sirkoista. Sapere-menetelmän hyödyntäminen osoittautui toimivaksi hyönteisruoan tutuksi tuomisessa. Tutkimuksessa tuotetut materiaalit tuotettiin koko Suomeen käytettäväksi päiväkoteihin ruokakasvatukseen ja hyönteisruokaan tutustumiseen.
Johtopäätöksenä oli, että leikki-ikäiset ovat potentiaalinen kohderyhmä hyönteisruoalle kiinnostuksen määrästä päätellen.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimus toteutettiin Jyväskylässä Aarresaaren päiväkodissa, ja tutkimukseen osallistui yhdeksän 3 – 5- vuotiasta lasta. Lapsille järjestettiin Ötökkäseikkailu- aistirastit, jotka mukailivat aistilähtöistä ruokakasvatusmenetelmää, Saperea. Aistirasteilla tutustuttiin kaikilla aisteilla sirkkaleipään, sirkkasuklaaseen sekä kokonaisiin, kuivattuihin kotisirkkoihin.
Tutkimuksen tuloksena saatiin tietoa lasten suhtautumisesta hyönteisruokaan. Lapsia selvästi kiinnostaa hyönteisruoka. Lapset pitivät enemmän tuotteista, joissa sirkat olivat jauhettuina, kuin kokonaisista sirkoista. Sapere-menetelmän hyödyntäminen osoittautui toimivaksi hyönteisruoan tutuksi tuomisessa. Tutkimuksessa tuotetut materiaalit tuotettiin koko Suomeen käytettäväksi päiväkoteihin ruokakasvatukseen ja hyönteisruokaan tutustumiseen.
Johtopäätöksenä oli, että leikki-ikäiset ovat potentiaalinen kohderyhmä hyönteisruoalle kiinnostuksen määrästä päätellen.