• Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Palvelujen tuottamisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Palvelujen tuottamisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
  • Näytä viite

Leikki-ikäisten suhtautuminen hyönteisruokaan : Kokeilu Aarresaaren päiväkodissa

Hämäläinen, Janita (2018)

 
 
Tweet Tiedostoon pääsyä rajoitettu
 
Tiedostoon pääsyä rajoitettu
Avaa tiedosto
Hamalainen_Janita.pdf (758.4Kt)
Lataukset: 


Hämäläinen, Janita
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201901221466
Tiivistelmä
Maailman väkiluvun on ennustettu kasvavan vuoteen 2050 mennessä noin 9 miljardiin. Väkiluvun kasvaessa luonnonvarat pienenevät ja ruokapula uhkaa. Yhdeksi ratkaisuksi ruokapulaan on ehdotettu hyönteisruokaa. Noin 2 miljardia ihmistä Aasiassa, Afrikassa ja EteläAmerikassa käyttävät hyönteisiä päivittäin, mutta länsimaisessa kulttuurissa hyönteiset eivät vielä ole vakiinnuttaneet paikkaansa. Viime aikoina hyönteisruoka on yleistynyt Suomessakin, tutkimuksia suomalaisten suhtautumisesta hyönteisruokaa kohtaan on alettu tehdä. Leikki-ikäisten suhtautumista hyönteisruokaan ei ollut aiemmin tutkittu Suomessa. Tavoitteena oli saada tietoa leikki-ikäisten suhtautumisesta hyönteisruokaan ja kehittää lapsille sopiva tapa tuoda hyönteisruoka tutuksi.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimus toteutettiin Jyväskylässä Aarresaaren päiväkodissa, ja tutkimukseen osallistui yhdeksän 3 – 5- vuotiasta lasta. Lapsille järjestettiin Ötökkäseikkailu- aistirastit, jotka mukailivat aistilähtöistä ruokakasvatusmenetelmää, Saperea. Aistirasteilla tutustuttiin kaikilla aisteilla sirkkaleipään, sirkkasuklaaseen sekä kokonaisiin, kuivattuihin kotisirkkoihin.
Tutkimuksen tuloksena saatiin tietoa lasten suhtautumisesta hyönteisruokaan. Lapsia selvästi kiinnostaa hyönteisruoka. Lapset pitivät enemmän tuotteista, joissa sirkat olivat jauhettuina, kuin kokonaisista sirkoista. Sapere-menetelmän hyödyntäminen osoittautui toimivaksi hyönteisruoan tutuksi tuomisessa. Tutkimuksessa tuotetut materiaalit tuotettiin koko Suomeen käytettäväksi päiväkoteihin ruokakasvatukseen ja hyönteisruokaan tutustumiseen.
Johtopäätöksenä oli, että leikki-ikäiset ovat potentiaalinen kohderyhmä hyönteisruoalle kiinnostuksen määrästä päätellen.
 
Kokoelmat
  • Palvelujen tuottamisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus