Vuokatuotekonseptin jatkokehitys : Linkosuon Kahvila Oy
Tanttu, Maija (2019)
Tanttu, Maija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2019
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902112189
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902112189
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja kehittää suolaisia tuotteita Linkosuon Kahvilan vuokatuotekonseptiin. Vuokatuotekonsepti sai alkunsa keväällä 2018, kun vuokapullat kehitettiin Ratinan kauppakeskukseen avattuun Linkosuon kahvilaan. Tämän opinnäytetyön tekijä suoritti syventävän harjoittelun Linkosuon kahviloiden tuotekehityksessä ja oli mukana kehittämässä vuokapullia. Tuotteiden valmistaminen toteutettiin tuotekehitysprosessin mukaisesti, johon kuului tuotteiden suunnittelu, kehittäminen, reseptien ja valmistusohjeiden laatiminen. Lisäksi järjestettiin kuluttajatesti, jonka kysely toteutettiin kvantitatiivisena eli määrällisenä tutkimuksena. Tämä on toiminnallinen opinnäytetyö, joka yhdistää teorian ja käytännön työn. Teoreettinen osuus käsittelee tuotekehityksen eri vaiheita, tuotteistamista sekä aistinvaraista arviointia. Lisäksi selvitetään tämän hetken sekä tulevan vuoden ruokatrendit. Kehittämistyö koostuu tuotteen ideoinnista valmistukseen sekä reseptien laatimiseen.
Kehittämistyö alkoi nykytilan kartoituksella, jonka tarkoituksena oli saada käsitys Linkosuon kahviloiden tuotevalikoimasta. Tuotteet valmistettiin tuotekehitysprosessin mukaisesti. Kuluttajatesti järjestettiin Linkosuon Ratinan kahvilassa ja arvioitavana oli kolme tuotetta. Sen tarkoituksena oli saada asiakkaiden mielipiteitä kehitteillä olevista tuotteista. Opinnäytetyössä analysoidaan vain yhden tuotteen kysely ja vastaukset. Tutkimukseen osallistui 28 henkilöä ja tulokset osoittivat, että tuote herätti asiakkaissa kiinnostusta sekä mausta pidettiin. Suurin osa vastaajista oli valmiita ostamaan kyseisen tuotteen kahvilassa.
Kehittämistyön tuloksena toimeksiantaja sai kolme uutta suolaista tuotetta vuokatuote-konseptiin, joista ensimmäinen tulee myyntiin vuoden 2019 aikana. Muihin tuotteisiin haluttiin tehdä pieniä muutoksia, joten ne jäivät tuotekehityksen paranneltaviksi. Työtä olisi voinut kehittää tekemällä uuden kuluttajatestin parannelluista tuotteista ja verrata tuloksia keskenään. Tuotteiden reseptit eivät ole osana opinnäytetyötä, sillä ne ovat salassa pidettävää materiaalia. Kehittämistyön kulku on paikoittain kuvattu yleisellä tasolla, jotta luottamukselliset tiedot pysyvät salassa.
Kehittämistyö alkoi nykytilan kartoituksella, jonka tarkoituksena oli saada käsitys Linkosuon kahviloiden tuotevalikoimasta. Tuotteet valmistettiin tuotekehitysprosessin mukaisesti. Kuluttajatesti järjestettiin Linkosuon Ratinan kahvilassa ja arvioitavana oli kolme tuotetta. Sen tarkoituksena oli saada asiakkaiden mielipiteitä kehitteillä olevista tuotteista. Opinnäytetyössä analysoidaan vain yhden tuotteen kysely ja vastaukset. Tutkimukseen osallistui 28 henkilöä ja tulokset osoittivat, että tuote herätti asiakkaissa kiinnostusta sekä mausta pidettiin. Suurin osa vastaajista oli valmiita ostamaan kyseisen tuotteen kahvilassa.
Kehittämistyön tuloksena toimeksiantaja sai kolme uutta suolaista tuotetta vuokatuote-konseptiin, joista ensimmäinen tulee myyntiin vuoden 2019 aikana. Muihin tuotteisiin haluttiin tehdä pieniä muutoksia, joten ne jäivät tuotekehityksen paranneltaviksi. Työtä olisi voinut kehittää tekemällä uuden kuluttajatestin parannelluista tuotteista ja verrata tuloksia keskenään. Tuotteiden reseptit eivät ole osana opinnäytetyötä, sillä ne ovat salassa pidettävää materiaalia. Kehittämistyön kulku on paikoittain kuvattu yleisellä tasolla, jotta luottamukselliset tiedot pysyvät salassa.