Elintarviketeollisuuden sivuvirrat ja niiden hyödyntäminen Suomessa
Aalto, Hanna-Kaisa; Törmä, Kaisa (2018)
Aalto, Hanna-Kaisa
Törmä, Kaisa
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902152353
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201902152353
Tiivistelmä
Ilmastonmuutos, väestön kasvu ja kulutuksen lisääntyminen ovat ajaneet maapallon luonnonvarat ahtaalle. Ruoantuotannon tehokkuus ei tule olemaan tarpeeksi riittävä
tulevaisuudessa, jos olosuhteet eivät muutu. Elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen ja jätteiden vähentäminen voivat olla tärkeänä osatekijänä olosuhteiden muutosta parempaan.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tietoa elintarviketeollisuuden prosesseissa syntyvistä sivuvirroista sekä niiden hyödyntämisestä Suomessa. Elintarviketeollisuudessa syntyy vuosittain satojatuhansia tonneja sivutuotteita, jotka eivät päädy valmistettavaan päätuotteeseen. Sivujakeet ovat arvokasta ja hyödynnettävissä olevaa ainesta, jota ei kannata heittää jätteeksi, vaan hyödyntää edelleen takaisin ravinteiden kiertoon. Sivujakeet voidaan luokitella niiden jatkojalostusasteen mukaan joko jatkojalostettavaksi elintarvikkeeksi, syötäväksi kelpaamattomaksi tuotteeksi, lannoitteeksi, rehuksi, polttojakeeksi tai biojätteeksi.
Työn teoriaosassa perehdyttiin elintarviketeollisuuden sivuvirtojen syntyyn, määrittelyyn sekä nykyisiin, että kehitteillä oleviin ja mahdollisiin hyödyntämistapoihin.
Työssä tehtiin kolme teemahaastattelua kolmelle eri elintarviketeollisuuden yritykselle, joiden tuotannossa joko syntyy sivuvirtaa tai jotka hyödyntävät sivuvirtoja tuotannossaan.
Työn tuloksena saatiin selville, että vaikka elintarviketeollisuudessa Suomessa syntyy paljon sivujaetta, suurimmalle osalle tästä jakeesta on kehitetty jatkokäyttöä. Suomessa tiedostetaan hyvin ilmastonmuutoksen haitat ja se, että jätteiden syntymistä pitäisi pyrkiä aktiivisesti vähentämään. Suomella on tietotaidollisesti ja resurssien puolesta hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijänä uusien tuotteiden kehitykselle sivuvirtojen hyödyntämisessä.
tulevaisuudessa, jos olosuhteet eivät muutu. Elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen ja jätteiden vähentäminen voivat olla tärkeänä osatekijänä olosuhteiden muutosta parempaan.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kerätä tietoa elintarviketeollisuuden prosesseissa syntyvistä sivuvirroista sekä niiden hyödyntämisestä Suomessa. Elintarviketeollisuudessa syntyy vuosittain satojatuhansia tonneja sivutuotteita, jotka eivät päädy valmistettavaan päätuotteeseen. Sivujakeet ovat arvokasta ja hyödynnettävissä olevaa ainesta, jota ei kannata heittää jätteeksi, vaan hyödyntää edelleen takaisin ravinteiden kiertoon. Sivujakeet voidaan luokitella niiden jatkojalostusasteen mukaan joko jatkojalostettavaksi elintarvikkeeksi, syötäväksi kelpaamattomaksi tuotteeksi, lannoitteeksi, rehuksi, polttojakeeksi tai biojätteeksi.
Työn teoriaosassa perehdyttiin elintarviketeollisuuden sivuvirtojen syntyyn, määrittelyyn sekä nykyisiin, että kehitteillä oleviin ja mahdollisiin hyödyntämistapoihin.
Työssä tehtiin kolme teemahaastattelua kolmelle eri elintarviketeollisuuden yritykselle, joiden tuotannossa joko syntyy sivuvirtaa tai jotka hyödyntävät sivuvirtoja tuotannossaan.
Työn tuloksena saatiin selville, että vaikka elintarviketeollisuudessa Suomessa syntyy paljon sivujaetta, suurimmalle osalle tästä jakeesta on kehitetty jatkokäyttöä. Suomessa tiedostetaan hyvin ilmastonmuutoksen haitat ja se, että jätteiden syntymistä pitäisi pyrkiä aktiivisesti vähentämään. Suomella on tietotaidollisesti ja resurssien puolesta hyvät mahdollisuudet olla edelläkävijänä uusien tuotteiden kehitykselle sivuvirtojen hyödyntämisessä.