Ennakkohuollon suunnittelu Leipomo Rosten Oy:lle
Uusisuo, Terttu (2019)
Uusisuo, Terttu
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903153115
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903153115
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsitellään kunnossapitostrategioita, kunnossapidon lajeja ja laitteiden kriittisyyttä yleisesti ja Leipomo Rostenin kannalta. Leipomo Rosten Oy:n ennakkohuoltosuunnitelman laatimisen ja käyttöönoton ensisijaisena tavoitteena oli täyttää FSSC 22000 -standardin (Food Safety System Sertification 22000) vaatimukset. Ennakkohuollon suunnittelua tehtiin perehtymällä standardeissa esitettyihin vaatimuksiin ja alan kirjallisuuteen, sekä huoltotoimintojen hallintaan tarkoitettuihin ohjelmistoihin. Huoltohenkilöstön haastatteleminen ja heidän mielipiteidensä huomioiminen oli osa työtä.
Ennakkohuoltojen toteutumisen seurantaa varten tarvittiin helppokäyttöinen työkalu, joka palvelee sekä huoltoyritystä että leipomoa. Perehdyttiin huoltotoimintaan liittyviin ohjelmistoihin, sekä leipomossa käytössä olevan toiminnanohjausjärjestelmän (Digia Enterprise) huoltoa koskevaan osioon.
Koekäyttöön valittiin Safefood 360° -ohjelma, joka on tarkoitettu elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien ylläpitoon. Koekäytön kokemusten perusteella päätettiin tehdä yksinkertainen ennakkohuoltokalenteri, jossa on viikoittain tehtävät suunnitellut ennakkohuoltotyöt ja niiden toteutuminen.
Ulkopuolisille työntekijöille tehtiin hygieniaohje, joka sisältää mm. vaatimukset henkilökohtaiselle hygienialle, laitteiden suojaamiselle huollon aikana, sekä puhdistukselle huoltotyön jälkeen. Elintarvikekontaktimateriaalit ja kemikaalit tunnistettiin ja niitä koskevat vaatimukset dokumentoitiin.
Tehtyjen toimenpiteiden jälkeen leipomon ennakkohuolto täyttää FSSC 22000:n elintarviketurvallisuusvaatimukset. Yrityksen omien tavoitteiden saavuttaminen kunnossapidon suhteen vaatii vielä työtä.
Ennakkohuoltojen toteutumisen seurantaa varten tarvittiin helppokäyttöinen työkalu, joka palvelee sekä huoltoyritystä että leipomoa. Perehdyttiin huoltotoimintaan liittyviin ohjelmistoihin, sekä leipomossa käytössä olevan toiminnanohjausjärjestelmän (Digia Enterprise) huoltoa koskevaan osioon.
Koekäyttöön valittiin Safefood 360° -ohjelma, joka on tarkoitettu elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien ylläpitoon. Koekäytön kokemusten perusteella päätettiin tehdä yksinkertainen ennakkohuoltokalenteri, jossa on viikoittain tehtävät suunnitellut ennakkohuoltotyöt ja niiden toteutuminen.
Ulkopuolisille työntekijöille tehtiin hygieniaohje, joka sisältää mm. vaatimukset henkilökohtaiselle hygienialle, laitteiden suojaamiselle huollon aikana, sekä puhdistukselle huoltotyön jälkeen. Elintarvikekontaktimateriaalit ja kemikaalit tunnistettiin ja niitä koskevat vaatimukset dokumentoitiin.
Tehtyjen toimenpiteiden jälkeen leipomon ennakkohuolto täyttää FSSC 22000:n elintarviketurvallisuusvaatimukset. Yrityksen omien tavoitteiden saavuttaminen kunnossapidon suhteen vaatii vielä työtä.