Seosrehuruokintakartoitus Suomessa : Lypsylehmien seosrehuruokinnassa käytettävät rehukomponentit
Toivonen, Marika (2010)
Toivonen, Marika
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060711607
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060711607
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa lypsylehmien seosrehuruokinnassa käytettävät rehukomponentit Suomessa. Tarkoitus oli saada aikaan kattava läpileikkaus suomalaisista seosrehulla ruokkivista lypsykarjatiloista sekä niiden käyttämistä rehukomponenteista. Erityisesti elintarviketeollisuuden sivutuotteiden käyttöä ruokinnassa haluttiin selvittää. Myös käytettyjen rehukomponenttien käyttäjämääriä selvitettiin. Pyrin selvittämään myös seosrehulla ruokkivien tilojen tyytyväisyyttä ruokinnan suhteen.
Selvitys toteutettiin puhelinhaastatteluina syksyn 2009 aikana. Kysely laadittiin Webropol-sovellukseen, jonne myös vastaukset kirjattiin. Kyselyyn vastasi yhteensä 113 tilaa. Kaikki vastanneet olivat seosrehulla ruokkivia lypsykarjatiloja.
Kyselyyn vastanneista tiloista 67 tilaa (59,3 %) ilmoitti ruokkivansa karjansa täydennetyllä seosrehuruokinnalla (PMR). PMR-ruokinnassa käytettiin useammin teollisia rehuseoksia kuin TMR-ruokinnassa. Vastaavasti TMR-ruokinnassa elintarviketeollisuuden sivutuotteita käytettiin suhteessa enemmän, näistä tiloista 60,5 % käytti ruokinnassa muitakin elintarviketeollisuuden sivutuotteita kuin rypsiä. PMR-ruokinnassa vastaava luku oli 52,2 %. Käytettävät rehut ja ruokintatavat ovat aina tilakohtaisia ratkaisuja. Myös seosrehulla ruokkivia tiloja löytyy monenlaisia, eikä yhtä oikeaa toimintatapaa ole olemassa.
Selvitys toteutettiin puhelinhaastatteluina syksyn 2009 aikana. Kysely laadittiin Webropol-sovellukseen, jonne myös vastaukset kirjattiin. Kyselyyn vastasi yhteensä 113 tilaa. Kaikki vastanneet olivat seosrehulla ruokkivia lypsykarjatiloja.
Kyselyyn vastanneista tiloista 67 tilaa (59,3 %) ilmoitti ruokkivansa karjansa täydennetyllä seosrehuruokinnalla (PMR). PMR-ruokinnassa käytettiin useammin teollisia rehuseoksia kuin TMR-ruokinnassa. Vastaavasti TMR-ruokinnassa elintarviketeollisuuden sivutuotteita käytettiin suhteessa enemmän, näistä tiloista 60,5 % käytti ruokinnassa muitakin elintarviketeollisuuden sivutuotteita kuin rypsiä. PMR-ruokinnassa vastaava luku oli 52,2 %. Käytettävät rehut ja ruokintatavat ovat aina tilakohtaisia ratkaisuja. Myös seosrehulla ruokkivia tiloja löytyy monenlaisia, eikä yhtä oikeaa toimintatapaa ole olemassa.