Suomalaisten ruokatottumukset 1950-luvulta nykypäivään
Kulmala, Tiina (2010)
Kulmala, Tiina
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010061011941
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010061011941
Tiivistelmä
Ruokakulttuuri on aiheena hyvin ajankohtainen ja puhuttaa ihmisiä alati. Työn tarkoituksena oli tutkia ja selvittää kuinka suomalaisten ruokatottumukset ovat kehittyneet sotien jälkeen 1950-luvulta tähän päivään. Mitkä ovat olleet muutoksiin vaikuttaneita tekijöitä ja miten esimerkiksi muutokset ovat näkyneet elintarvikkeiden kulutuksessa.
Tutkimusmateriaali kerättiin kyselykaavakkeiden muodossa Pirkanmaan eri Marttayhdistysten jäseniltä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista eli kvalitatiivista tutkimusta. Kyselyyn osallistui yhteensä 21 henkilöä, jotka kaikki olivat naisia.
Monet suuret yhteiskunnalliset muutokset, kuten teollistuminen ja kaupungistuminen sekä molempien vanhempien työssäkäynti ovat muuttaneet suomalaisten ruokailutapoja perusteellisesti. Ruokaa pitää tehdä ja syödä joka päivä, mutta nykyään sitä ei ole välttämätöntä valmistaa itse alusta alkaen. Myös ammatti-keittiöt tarjoavat aterioita päivittäin suurelle joukolle suomalaisia. Työ ja harrastukset ovat vieneet yhteiset ruoka-ajat ja jääkaappi sekä mikro ovat syrjäyttäneet yhteisen ruokapöydän. Yhteisen aterioinnin merkitys ruoka- ja samalla tapakulttuurissa on vähentynyt, eikä se enää pidä yllä entisellä tavalla perheyhteyttäkään.
Suomalainen ruokakulttuuri on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, kulttuurista ja identiteetistä. Jokainen suomalainen päivittäisillä valinnoillaan on muovaamassa ruokatottumuksia.
Tutkimusmateriaali kerättiin kyselykaavakkeiden muodossa Pirkanmaan eri Marttayhdistysten jäseniltä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin laadullista eli kvalitatiivista tutkimusta. Kyselyyn osallistui yhteensä 21 henkilöä, jotka kaikki olivat naisia.
Monet suuret yhteiskunnalliset muutokset, kuten teollistuminen ja kaupungistuminen sekä molempien vanhempien työssäkäynti ovat muuttaneet suomalaisten ruokailutapoja perusteellisesti. Ruokaa pitää tehdä ja syödä joka päivä, mutta nykyään sitä ei ole välttämätöntä valmistaa itse alusta alkaen. Myös ammatti-keittiöt tarjoavat aterioita päivittäin suurelle joukolle suomalaisia. Työ ja harrastukset ovat vieneet yhteiset ruoka-ajat ja jääkaappi sekä mikro ovat syrjäyttäneet yhteisen ruokapöydän. Yhteisen aterioinnin merkitys ruoka- ja samalla tapakulttuurissa on vähentynyt, eikä se enää pidä yllä entisellä tavalla perheyhteyttäkään.
Suomalainen ruokakulttuuri on laaja-alainen, omaleimainen ja elävä kokonaisuus. Se, mitä ja miten Suomessa syödään, kertoo suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, kulttuurista ja identiteetistä. Jokainen suomalainen päivittäisillä valinnoillaan on muovaamassa ruokatottumuksia.