Keruualueiden luomusertifioinnin edistäminen : Tarvekartoitus yrityksille ja ohjemateriaalin suunnittelu
Tiermas, Mervi (2019)
Tiermas, Mervi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904024234
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904024234
Tiivistelmä
Opinnäytetyönä laadittiin Oulun Maa- ja kotitalousnaisille ja ProAgria Oululle kyselytutkimus Pohjois-Pohjanmaalla toimivien yritysten kiinnostuksesta hyödyntää luomukeruutuotteita sekä suunnitelma ohjevideo- ja tiedotusmateriaalin toteuttamiseksi luomukeruualueiden perustamisesta.
Luomukeruualaa olisi mahdollista lisätä Pohjois-Pohjanmaalla. Verkkokyselyn avulla haluttiin selvittää, onko toimeksiantajan toimialueella toimivilla yrityksillä kiinnostusta hyödyntää luomukeruutuotteita ja onko luomukeruualan lisäämisellä siten alueen yritystoimintaa tukevia, taloudellisesti kannattavia edellytyksiä. Ohjevideoiden ja tiedotemateriaalin avulla opastetaan erilaisia toimijoita luomukeruualueiden perustamiseen sekä nostetaan esille luomukeruutuotantoon liittyviä toimintatapoja.
Webropol-ohjelmalla toteutettuun verkkokyselyyn vastasi 18 luonnontuote-, elintarvike-, ravintola- ja matkailualan yritystä, joista 14 oli kiinnostunut luomukeruutuotteiden hyödyntämisestä. Ulkomaan viennistä oltiin myös kiinnostuneita. Vastanneiden yritysten koko (htv) ja tarvittavat raaka-ainemäärät vaihtelivat paljon vastaajien kesken. Eniten mainittuja keruutuotteita olivat metsämarjat kuten mustikka sekä villiyrtit.
Osasta yritysten vastauksista tuli esille ajattelutapa keruutuotteiden luonnonmukaisuudesta ilman luomusertifiointia. Yritysten sitoutuminen luomulaatuisten raaka-aineiden käyttöön tulisi siis selvittää tarkemmin yrityskohtaisesti. Osa vastaajista kertoi, että ei ole selvittänyt, mitä luomutuotanto vaatii. Ohjevideot ja tiedotemateriaali voivat silloin toimia yrityksille sekä muille toimijoille johdatuksena, miten keruutuotteet, joiden kasvuympäristö täyttää luomutuotannon vaatimukset, on mahdollista hyödyntää luomulaatuisena.
Luomukeruualaa olisi mahdollista lisätä Pohjois-Pohjanmaalla. Verkkokyselyn avulla haluttiin selvittää, onko toimeksiantajan toimialueella toimivilla yrityksillä kiinnostusta hyödyntää luomukeruutuotteita ja onko luomukeruualan lisäämisellä siten alueen yritystoimintaa tukevia, taloudellisesti kannattavia edellytyksiä. Ohjevideoiden ja tiedotemateriaalin avulla opastetaan erilaisia toimijoita luomukeruualueiden perustamiseen sekä nostetaan esille luomukeruutuotantoon liittyviä toimintatapoja.
Webropol-ohjelmalla toteutettuun verkkokyselyyn vastasi 18 luonnontuote-, elintarvike-, ravintola- ja matkailualan yritystä, joista 14 oli kiinnostunut luomukeruutuotteiden hyödyntämisestä. Ulkomaan viennistä oltiin myös kiinnostuneita. Vastanneiden yritysten koko (htv) ja tarvittavat raaka-ainemäärät vaihtelivat paljon vastaajien kesken. Eniten mainittuja keruutuotteita olivat metsämarjat kuten mustikka sekä villiyrtit.
Osasta yritysten vastauksista tuli esille ajattelutapa keruutuotteiden luonnonmukaisuudesta ilman luomusertifiointia. Yritysten sitoutuminen luomulaatuisten raaka-aineiden käyttöön tulisi siis selvittää tarkemmin yrityskohtaisesti. Osa vastaajista kertoi, että ei ole selvittänyt, mitä luomutuotanto vaatii. Ohjevideot ja tiedotemateriaali voivat silloin toimia yrityksille sekä muille toimijoille johdatuksena, miten keruutuotteet, joiden kasvuympäristö täyttää luomutuotannon vaatimukset, on mahdollista hyödyntää luomulaatuisena.