Eväsruokailu - syitä ja sisältöä : selvitys Keski-Suomen Keskussairaalan henkilöstön työaikaisesta eväsruokailusta
Viinamäki, Annukka (2010)
Viinamäki, Annukka
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060811753
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060811753
Tiivistelmä
Työn toimeksiantajana oli Keski-‐Suomen sairaanhoitopiirin ruokapalvelun liikelaitos Caterina. Työn tavoitteena oli selvittää työpäivän aikaisen eväsruokailun sisältöä sekä syitä eväsruokailun valintaan.
Tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Vastaajiksi valikoitiin Keskussairaalassa työskentelevät eväsruokailijat. Kyselyn tavoitteena oli selvittää eri ammattiryhmien ja sukupuolen vaikutusta eväsruokailun käyttöön. Myös eväiden sisältöä ja ravitsemuksellista laatua selvitettiin. Syyt eväsruokailuun olivat tärkeää tietoa toimeksiantajalle, koska Ruokapalvelu Caterina voi käyttää työn tuloksia palvelujensa kehittämiseen.
Vastauksia saatiin yhteensä 545 kappaletta. Selvästi yleisimmin eväänä oli itse tehtyä kotiruokaa (42 %:lla). Toiseksi yleisimmin syötiin voileipäateria (27 %). Tarkasteltaessa tärkeimpiä syitä valita eväsruokailu henkilöstöravintolan tarjoaman lounaan sijasta, nousee hinta selvästi yleisimmäksi syyksi (25 %). Hoitohenkilöstö oli kaikista vastaajista suurin ammattiryhmä (naisista 61 % ja miehistä 42 %). Sen syitä valita eväsruokailu tarkasteltiin omana ryhmänään. Neljännes hoitajista koki, etteivät he ehdi lähteä henkilöstöravintolaan syömään kun muista ammattiryhmistä samaa mieltä oli 16 %. Seuraavaksi olisi hyvä miettiä syitä, mistä erot johtuvat.
Säännöllisellä ja monipuolisella ruokavaliolla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. työssäkävijöiden ruokailu tapahtuu kodin ulkopuolella, jolloin se missä ja mitä syödään ei ole yhdentekevää. Varsinkin päivätyötä tekevillä työaikainen ateria on usein päivän ainoa lämmin ateria, jolloin se on ravitsemuksellisesti hyvin tärkeä. Terveellinen ja hyvin koostettu ateria parantaa työhön keskittymistä ja vähentää työtapaturmia, sekä vaikuttaa yleiseen vireystilaan positiivisesti. Lepohetki ja työstä irtautuminen kesken työpäivän vaikuttavat jaksamiseen.
Tutkimusmenetelmänä oli kvantitatiivinen tutkimusmenetelmä. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Vastaajiksi valikoitiin Keskussairaalassa työskentelevät eväsruokailijat. Kyselyn tavoitteena oli selvittää eri ammattiryhmien ja sukupuolen vaikutusta eväsruokailun käyttöön. Myös eväiden sisältöä ja ravitsemuksellista laatua selvitettiin. Syyt eväsruokailuun olivat tärkeää tietoa toimeksiantajalle, koska Ruokapalvelu Caterina voi käyttää työn tuloksia palvelujensa kehittämiseen.
Vastauksia saatiin yhteensä 545 kappaletta. Selvästi yleisimmin eväänä oli itse tehtyä kotiruokaa (42 %:lla). Toiseksi yleisimmin syötiin voileipäateria (27 %). Tarkasteltaessa tärkeimpiä syitä valita eväsruokailu henkilöstöravintolan tarjoaman lounaan sijasta, nousee hinta selvästi yleisimmäksi syyksi (25 %). Hoitohenkilöstö oli kaikista vastaajista suurin ammattiryhmä (naisista 61 % ja miehistä 42 %). Sen syitä valita eväsruokailu tarkasteltiin omana ryhmänään. Neljännes hoitajista koki, etteivät he ehdi lähteä henkilöstöravintolaan syömään kun muista ammattiryhmistä samaa mieltä oli 16 %. Seuraavaksi olisi hyvä miettiä syitä, mistä erot johtuvat.
Säännöllisellä ja monipuolisella ruokavaliolla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. työssäkävijöiden ruokailu tapahtuu kodin ulkopuolella, jolloin se missä ja mitä syödään ei ole yhdentekevää. Varsinkin päivätyötä tekevillä työaikainen ateria on usein päivän ainoa lämmin ateria, jolloin se on ravitsemuksellisesti hyvin tärkeä. Terveellinen ja hyvin koostettu ateria parantaa työhön keskittymistä ja vähentää työtapaturmia, sekä vaikuttaa yleiseen vireystilaan positiivisesti. Lepohetki ja työstä irtautuminen kesken työpäivän vaikuttavat jaksamiseen.