Tukipalveluista ydinpalvelua : kaupungin ja sairaanhoitopiirin ruokapalvelujen yhdistäminen
Hankala, Anja (2010)
Hankala, Anja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060911820
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010060911820
Tiivistelmä
Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat vuosien 2008-2009 aikana selvittäneet yhteistyömahdollisuuksia tukipalvelujen alueella. Yhteistyöhanke on koskenut ruokapalveluja, laitoshuollon palveluja, kiinteistötekniikan ja kiinteistöjen ylläpidon palveluja, välinehuollon palveluja ja sekä puhelinvälitys-, neuvonta-, valokuvaus- ja vahtimestaripalveluja että logistiikan palveluja. Yhteistyöhanke toteutettiin kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisessä selvitettiin, löytyykö mahdollisesta yhteistyöstä lisäarvoa asiakkaille, henkilöstölle ja omistajille. Toisessa vaiheessa suunniteltiin mahdollisen yhteisorganisaation liiketoimintasuunnitelmaa sekä tehtiin toiminnalliset ja taloudelliset analyysit.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata kaupungin ja sairaanhoitopiirin ruokapalvelujen yhdistämistä ja palvelujen kehittämistä sekä yhteiskeittiön tila- ja tuotantosuunnittelua, johon kiinteästi liittyy kaupungin keittiöverkostotoiminnan kehittäminen hankkeen ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa. Tavoitteena opinnäytetyössä on asiakaslähtöisen palveluorganisaation kehittäminen, jossa tukipalveluja tuotetaan ydinpalveluna.
Yhteistyöhankkeen ensimmäisessä vaiheessa hahmoteltiin mahdollisen yhteiskeittiön vaihtoehtoisia asiakassegmenttejä sekä tehtiin SWOT-analyysi. Tässä analyysissä selvitettiin nykyisen toimintatavan vahvuudet ja heikkoudet sekä tulevan yhteisen toiminnan mahdollisuudet ja uhat. Toisessa vaiheessa suunniteltiin ruokapalvelujen yhteinen liiketoimintamalli, asiakasryhmät ja asiakkaat, tuotteet ja palvelut sekä tehtiin kustannusanalyysi tulevaisuuden yhteistoiminnasta. Lisäksi tehtiin yhteiskeittiön tila- ja tuotantotapasuunnitelmat sekä selvitettiin kaupungin keittiöverkoston kehittämismahdollisuudet.
Yhteistyöhanke odottaa parhaillaan Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitusten ja valtuustojen hyväksymiä päätöksiä yhteisorganisaation perustamisesta. Tehdyillä päätöksillä on valtakunnallinen, alueellinen ja seudullinen merkitys.
Opinnäytetyön tarkoituksena on kuvata kaupungin ja sairaanhoitopiirin ruokapalvelujen yhdistämistä ja palvelujen kehittämistä sekä yhteiskeittiön tila- ja tuotantosuunnittelua, johon kiinteästi liittyy kaupungin keittiöverkostotoiminnan kehittäminen hankkeen ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa. Tavoitteena opinnäytetyössä on asiakaslähtöisen palveluorganisaation kehittäminen, jossa tukipalveluja tuotetaan ydinpalveluna.
Yhteistyöhankkeen ensimmäisessä vaiheessa hahmoteltiin mahdollisen yhteiskeittiön vaihtoehtoisia asiakassegmenttejä sekä tehtiin SWOT-analyysi. Tässä analyysissä selvitettiin nykyisen toimintatavan vahvuudet ja heikkoudet sekä tulevan yhteisen toiminnan mahdollisuudet ja uhat. Toisessa vaiheessa suunniteltiin ruokapalvelujen yhteinen liiketoimintamalli, asiakasryhmät ja asiakkaat, tuotteet ja palvelut sekä tehtiin kustannusanalyysi tulevaisuuden yhteistoiminnasta. Lisäksi tehtiin yhteiskeittiön tila- ja tuotantotapasuunnitelmat sekä selvitettiin kaupungin keittiöverkoston kehittämismahdollisuudet.
Yhteistyöhanke odottaa parhaillaan Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitusten ja valtuustojen hyväksymiä päätöksiä yhteisorganisaation perustamisesta. Tehdyillä päätöksillä on valtakunnallinen, alueellinen ja seudullinen merkitys.