Teurassivutuotteiden hyötykäytön tehostaminen : Syötäväksi kelpaavat jakeet
Tikka, Matti (2010)
Tikka, Matti
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010061412142
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2010061412142
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on tehty osana Hämeen ammattikorkeakoulussa käynnissä olevaa Tekes-hanketta. Hyötyteuras-hankeen tavoitteena on löytää ja kehittää uusia taloudellisesti kannattavia teurastamosivutuotteiden hyödyntämistapoja ja niiden vaatimia kustannustehokkaita prosessointimenetelmiä. Tämän työn tarkoitus on esitellä syöväksi kelpaavia sivutuotteita ja prosesseja, joilla valmistetaan sivutuotteista syötäviä jatkojalosteita. Tässä työssä syötävä-käsitteen alla on käsitelty elintarvikekäytön lisäksi rehu- ja lemmikkieläintenruokakäyttö. Projekti on rajattu tutkimaan Suomessa tyypillisiä lihantuotannossa käytettäviä eläimiä eli nauta, sika ja siipikarjaa. Tässä opinnäytetyössä käsiteltäviksi teurassivutuotteiksi on rajattu veri, elimet, kollageenipitoinen materiaali ja rasvat. Sivutuotteiden lisäksi työssä esitellään kansainvälisesti lihateollisuuden käyttämiä tai teollisesti mahdollisia teurassivutuotteiden jatkojalostusmenetelmä. Lisäksi työssä on käsitelty sivutuotteita Euroopan unionin alueella koskeva lainsäädäntö.
Työ on hyvin teoriapitoinen, koska työn ensisijaisena tarkoituksena oli kerätä tietoa teurassivutuotteista Hyötyteuras-hankkeeseen. Tiedon keräämiseen on aineistona ja menetelminä käytetty liha-alan kirjallisuutta, tieteellisiä julkaisuja, julkaistuja patentteja, yritysvierailuja sekä asiantuntijahaastatteluja.
Opinnäytetyön tuloksena voidaan pitää, että teurassivutuotteille on olemassa useita erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia, joita tällä hetkellä Suomessa ei käytetä. Useiden käyttösovelluksien kohdalla rajoittavana tekijänä on kuitenkin mm. taloudellinen kannattavuus, tuotanto volyymit, ruokakulttuuri, kilpailutilanne tai lainsäädäntö. Teurassivutuotteet sisältävät kuitenkin huomattavan määrän arvokkaita ainesosia, joita Suomessa ei osata käyttää hyödyksi.
Työ on hyvin teoriapitoinen, koska työn ensisijaisena tarkoituksena oli kerätä tietoa teurassivutuotteista Hyötyteuras-hankkeeseen. Tiedon keräämiseen on aineistona ja menetelminä käytetty liha-alan kirjallisuutta, tieteellisiä julkaisuja, julkaistuja patentteja, yritysvierailuja sekä asiantuntijahaastatteluja.
Opinnäytetyön tuloksena voidaan pitää, että teurassivutuotteille on olemassa useita erilaisia hyödyntämismahdollisuuksia, joita tällä hetkellä Suomessa ei käytetä. Useiden käyttösovelluksien kohdalla rajoittavana tekijänä on kuitenkin mm. taloudellinen kannattavuus, tuotanto volyymit, ruokakulttuuri, kilpailutilanne tai lainsäädäntö. Teurassivutuotteet sisältävät kuitenkin huomattavan määrän arvokkaita ainesosia, joita Suomessa ei osata käyttää hyödyksi.