Suomalaisen ruokakulttuurin kehitys sadan vuoden aikana
Rauha-Puntalo, Sarianna (2019)
Rauha-Puntalo, Sarianna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904296401
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201904296401
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia, miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt sadassa vuodessa ja tutkimus toteutettiin historiatutkimuksena, joka rajattiin selvittämään suomalaisen ruokakulttuurin vaiheita Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden aikana. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Pirkanmaan Keittiömestarit ry ja tästä syystä toiseksi opinnäytetyön tutkittavaksi ilmiöksi nousi myös se, millaisena keittiömestarit näkevät suomalaisen ruokakulttuurin kehityksen. Työn tutkimuskysymyksiä olivat ”Miten suomalainen ruokakulttuuri on kehittynyt sadassa vuodessa?” sekä ”Millaisena keittiömestarit näkevät ruokakulttuurin muutoksen?”. Tutkimuskysymyksien pohjalta muodostuivat opinnäytetyön viisi kantavaa pääteemaa, jotka olivat ruokakulttuuri, itsenäisyydestä sodan varjoon, nälästä runsauteen, kulutusjuhlasta leipäjonoihin sekä milleniumista ruokatrendeihin.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta, jolla haluttiin saada uusia näkökulmia työhön sekä saada yksityiskohtaista tietoa keittiömestarien omiin kokemuksiin perustuen. Selkeiden pääteemojen vuoksi tutkimuksen aineistonkeruumenetelmäksi valikoitui puolistrukturoitu haastattelu eli teemahaastattelu, joka toteutettiin ryhmähaastatteluna Tampereen Kauppi Sport Centerissä.
Tutkimukseen osallistui viisi pitkän kokemuksen ravintola-alalta omaavaa keittiömestaria, jotka olivat yksimielisesti sitä mieltä, että perinteiset suomalaiset ruoat ovat säilyttäneet asemansa vuosikymmenien saatossa ja niiden suosio on jälleen nousussa. Kansallinen ruokakulttuuri on merkittävä osa identiteettiä, vaikka suomalainen ruokakulttuuri muuttuukin entistä monikulttuurisemmaksi. Teknologian kehittyminen, teollistuminen ja kaupungistuminen johtivat askel askeleelta omavaraisuudesta luopumiseen, naisten työssäkäynnin yleistymiseen sekä valmisruokien ja ravintoloiden lisääntymiseen. Keittiömestarien työ ja ravintolahierarkia on muuttunut voimakkaasti vuosikymmenien saatossa, eikä keittiömestari ole enää se jalat pöydällä kopissaan istuva iso herra. Haastateltavien suurimpana huolenaiheena oli, mistä tulevaisuudessa saadaan osaavia ammattihenkilöitä.
Teoria- ja tutkimusosuus ovat opinnäytetyössä lähes yhtäpitävät ja tutkimuskysymyksillä saatiin toivotunlaisia vastauksia. Haastateltavien henkilökohtaiset kokemukset, mielipiteet ja arvot eivät ole sattumanvaraisia, joten näin ollen tutkimuksen kokonaisluotettavuus on hyvä. Tutkimuksen analysoinnissa haastetta tuotti haastattelun suorittaminen ryhmähaastatteluna, sillä tulokset olisivat olleet tuottoisammat yksilöhaastatteluna suoritettuna. Jatkotutkimusehdotus on samankaltaisen tutkimuksen toteuttaminen ei-ammattilaisille, jolloin haastateltavina voisi olla ”tavallisia” suomalaisia.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta, jolla haluttiin saada uusia näkökulmia työhön sekä saada yksityiskohtaista tietoa keittiömestarien omiin kokemuksiin perustuen. Selkeiden pääteemojen vuoksi tutkimuksen aineistonkeruumenetelmäksi valikoitui puolistrukturoitu haastattelu eli teemahaastattelu, joka toteutettiin ryhmähaastatteluna Tampereen Kauppi Sport Centerissä.
Tutkimukseen osallistui viisi pitkän kokemuksen ravintola-alalta omaavaa keittiömestaria, jotka olivat yksimielisesti sitä mieltä, että perinteiset suomalaiset ruoat ovat säilyttäneet asemansa vuosikymmenien saatossa ja niiden suosio on jälleen nousussa. Kansallinen ruokakulttuuri on merkittävä osa identiteettiä, vaikka suomalainen ruokakulttuuri muuttuukin entistä monikulttuurisemmaksi. Teknologian kehittyminen, teollistuminen ja kaupungistuminen johtivat askel askeleelta omavaraisuudesta luopumiseen, naisten työssäkäynnin yleistymiseen sekä valmisruokien ja ravintoloiden lisääntymiseen. Keittiömestarien työ ja ravintolahierarkia on muuttunut voimakkaasti vuosikymmenien saatossa, eikä keittiömestari ole enää se jalat pöydällä kopissaan istuva iso herra. Haastateltavien suurimpana huolenaiheena oli, mistä tulevaisuudessa saadaan osaavia ammattihenkilöitä.
Teoria- ja tutkimusosuus ovat opinnäytetyössä lähes yhtäpitävät ja tutkimuskysymyksillä saatiin toivotunlaisia vastauksia. Haastateltavien henkilökohtaiset kokemukset, mielipiteet ja arvot eivät ole sattumanvaraisia, joten näin ollen tutkimuksen kokonaisluotettavuus on hyvä. Tutkimuksen analysoinnissa haastetta tuotti haastattelun suorittaminen ryhmähaastatteluna, sillä tulokset olisivat olleet tuottoisammat yksilöhaastatteluna suoritettuna. Jatkotutkimusehdotus on samankaltaisen tutkimuksen toteuttaminen ei-ammattilaisille, jolloin haastateltavina voisi olla ”tavallisia” suomalaisia.