Satakuntalaisia leivontatarinoita: Kohteena kakko, Euran rinkilä ja konjakkiplari
Haanmäki, Annamari (2019)
Haanmäki, Annamari
2019
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067740
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905067740
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli löytää satakuntalaisiin leivonnaisiin liittyviä perinteitä. Tutkittaviksi leivonnaisiksi valittiin kakko, Euran rinkilä ja konjakkiplari. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli ProAgria Länsi-Suomi. Opinnäytetyön teoreettinen osuus käsitteli tarinaa, tarinallistamista, ruokakulttuuria ja ruokamatkailua. Tutkimusmenetelmänä oli narratiivitutkimus, joten myös narratiivin ja narratiivitutkimuksen teoriaa esiteltiin. Tutkimus toteutettiin keräämällä tutkimukseen osallistuvilta kakosta, Euran rinkilästä ja konjakkiplarista kertovia tarinoita. Tämän lisäksi kaksi tarinaa saatiin narratiivisen haastattelun keinoin. Tarinoissa näkyi vahvasti kertojien oma näkökulma sekä heidän kokemuksensa. Tarinankertojat valittiin heidän leivontaan liittyvän kokemuksensa mukaan. Myös tutkittavan satakuntalaisuus tai selkeästi satakuntalainen näkökulma vaikuttivat valintaan. Tarinoiden keräämisen jälkeen aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen tuloksissa selvisi muun muassa, että kakkoa voitiin tehdä monella tapaa, eikä resepti ollut kiveen hakattu. Euran rinkilästä ja konjakkiplarista taas kerrottiin hyvin yksityiskohtaiset teko-ohjeet, joita pelkästään noudattamalla voidaan valmistaa aitoja Euran rinkilöitä ja konjakkiplareja. Tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi Satakunnan ruokamatkailun kehittämiseen, kuten markkinointiin ja leivontakurssien järjestämiseen.