Lautaset täyttyvät - täyttyvätkö suositukset? : YSAO:n opiskelijalounaan ravitsemuksellinen laatu
Huttunen, Anne (2019)
Huttunen, Anne
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905088303
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905088303
Tiivistelmä
Lounaan tulisi kattaa kolmannes opiskelijan päivittäisestä ravinnontarpeesta. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, täyttääkö Ylä-Savon ammattiopiston tarjoama lounas opiskelijoiden ravitsemussuositukset. Tutkimuksen tavoitteena oli myös selvittää, millaisia muutoksia ruokaohjeisiin ja ruokalistoihin tarvitaan, jotta opiskelijalounaan ravitsemuksellista laatua voidaan parantaa.
Työssä tutkittiin 16 - 18-vuotiaiden ravitsemussuositusten toteutumista kuuden viikon ajalta. Tutkimuksen kohteena olivat aterioiden energiasisältö, energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, rasva, proteiini) saanti sekä ravintokuidun ja suolan määrä. Ravintosisältölaskelmat tehtiin Jamix-ruokatuotanto-ohjelman avulla, ja saatuja tuloksia verrattiin ravitsemussuosituksiin.
Tutkimus osoitti, että opiskelijalounas täyttää ravitsemussuositukset vain osittain. Aterioiden energiasisältö jäi alle suositusten muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Sen sijaan energiaravintoaineiden prosentuaaliset osuudet olivat suositusten mukaisia, vaikka niissä olikin suurta vaihtelua. Aterioiden välinen suuri vaihtelu osoittautui merkittävimmäksi ravitsemuksellista laatua heikentäväksi tekijäksi. Useiden aterioiden ravitsemuslaadussa oli puutteita monella osa-alueella. Varsinkin kasvisaterioissa löytyi kehitettävää sekä energian että ravintoaineiden määrässä. Myös aterioiden reilu suolapitoisuus nousi perisuomalaisella tavalla esiin.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten perusteella laadittiin kehitysehdotuksia, joiden avulla lounaiden ravitsemuslaatua voidaan parantaa. Ravitsemuksellinen laatu ei synny itsestään, vaan se vaatii ravitsemusosaamista, pitkäjänteistä työtä ja jatkuvaa seurantaa.
Työssä tutkittiin 16 - 18-vuotiaiden ravitsemussuositusten toteutumista kuuden viikon ajalta. Tutkimuksen kohteena olivat aterioiden energiasisältö, energiaravintoaineiden (hiilihydraatit, rasva, proteiini) saanti sekä ravintokuidun ja suolan määrä. Ravintosisältölaskelmat tehtiin Jamix-ruokatuotanto-ohjelman avulla, ja saatuja tuloksia verrattiin ravitsemussuosituksiin.
Tutkimus osoitti, että opiskelijalounas täyttää ravitsemussuositukset vain osittain. Aterioiden energiasisältö jäi alle suositusten muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Sen sijaan energiaravintoaineiden prosentuaaliset osuudet olivat suositusten mukaisia, vaikka niissä olikin suurta vaihtelua. Aterioiden välinen suuri vaihtelu osoittautui merkittävimmäksi ravitsemuksellista laatua heikentäväksi tekijäksi. Useiden aterioiden ravitsemuslaadussa oli puutteita monella osa-alueella. Varsinkin kasvisaterioissa löytyi kehitettävää sekä energian että ravintoaineiden määrässä. Myös aterioiden reilu suolapitoisuus nousi perisuomalaisella tavalla esiin.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten perusteella laadittiin kehitysehdotuksia, joiden avulla lounaiden ravitsemuslaatua voidaan parantaa. Ravitsemuksellinen laatu ei synny itsestään, vaan se vaatii ravitsemusosaamista, pitkäjänteistä työtä ja jatkuvaa seurantaa.