Kasvisruoka osana oppilaitosruokailua Case: Etelä-Savon Koulutus Oy
Tiirikainen, Merja (2019)
Tiirikainen, Merja
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905108951
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905108951
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää uusia kasvisruokareseptejä oppilaitoksen ravitsemis-palvelujen käyttöön sekä selvittää asiakkaiden mielipiteitä kasvisruoista. Teoriaosuudessa käydään läpi kasvisruokavaliota erilaisista näkökulmista, kuten ravintosuosituksien, raaka-aineiden puhtauk-sien ja erityisruokavalioiden näkökulmista sekä esitellään aistinvaraisen arvioinnin eri ulottuvuuksia.
Työn kehittämisosuus sisältää kolme vaihetta: ensimmäinen vaihe on kysely, jossa selvitettiin kas-visruokailijoiden mielipiteitä ja kasvisruokatoiveita. Näiden perusteella tehtiin kymmenen kasvisruo-kareseptiä, joista kuusi kasvisruokaa valittiin ruokalistalle. Toisessa vaiheessa kasvisruokailijat ar-vioivat kirjallisesti kuusi eri kasvisruokaa linjastosta. Työn kolmannessa vaiheessa ruokalistan kuu-desta kasvisruoasta neljä valittiin raadin maisteltaviksi ja arvioitaviksi.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kasvisruokailijoiden toiveet ovat huomioitu Esedun lounasruo-kaloiden kasvisruokien valikoimassa ja kasvisruokien suosio on nousemassa oppilaitosruokailussa. Lounasravintola Ilonassa ruokailee päivittäin viisikymmentä kasvisruokailijaa.
Kehittämistyön tutkimustuloksien perusteella kasvisruokailijat toivoivat ruokalistalle kasvispihvejä, kasvispyöryköitä ja kasvissosekeittoa sekä kasviskeittoa. Kasvisruoka koetaan terveelliseksi ja puh-taaksi. Vastausten perusteella kasvisruoka on myös eettinen ja yksilöllinen valinta. Se koetaan myös maukkaammaksi ja terveyttä edistäväksi ruoaksi.
Työn kehittämisosuus sisältää kolme vaihetta: ensimmäinen vaihe on kysely, jossa selvitettiin kas-visruokailijoiden mielipiteitä ja kasvisruokatoiveita. Näiden perusteella tehtiin kymmenen kasvisruo-kareseptiä, joista kuusi kasvisruokaa valittiin ruokalistalle. Toisessa vaiheessa kasvisruokailijat ar-vioivat kirjallisesti kuusi eri kasvisruokaa linjastosta. Työn kolmannessa vaiheessa ruokalistan kuu-desta kasvisruoasta neljä valittiin raadin maisteltaviksi ja arvioitaviksi.
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kasvisruokailijoiden toiveet ovat huomioitu Esedun lounasruo-kaloiden kasvisruokien valikoimassa ja kasvisruokien suosio on nousemassa oppilaitosruokailussa. Lounasravintola Ilonassa ruokailee päivittäin viisikymmentä kasvisruokailijaa.
Kehittämistyön tutkimustuloksien perusteella kasvisruokailijat toivoivat ruokalistalle kasvispihvejä, kasvispyöryköitä ja kasvissosekeittoa sekä kasviskeittoa. Kasvisruoka koetaan terveelliseksi ja puh-taaksi. Vastausten perusteella kasvisruoka on myös eettinen ja yksilöllinen valinta. Se koetaan myös maukkaammaksi ja terveyttä edistäväksi ruoaksi.