Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kuuden viikon kiertävä ruokalista Sydänmerkki-kriteereitä noudattaen : case Pyhäjoen kunta

Mattila, Tiina (2019)

 
Avaa tiedosto
TIINA MATTILA OPPARIA.pdf (733.7Kt)
Lataukset: 


Mattila, Tiina
2019
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905149620
Tiivistelmä
Pyhäjoen ruokapalveluiden Saaren koulun keskuskeittiö tuottaa koululaisille hyvää ja terveellistä ruokaa. Keittiöltä valmistuu lähes 600 koululounasta päivittäin. Asiakaskunta on esikoulusta lukion päättäviin. Koululounasta viedään keskuskeittiöltä kolmeen jakelukeittiöön, joissa on noin 200 syöjää.
Työn tavoitteena oli tehdä kuuden viikon kiertävä ruokalista Sydänmerkki-kriteereitä noudattaen. Maunon ja Lipren (2008, 25–26) mukaan ruokalistan suunnittelussa käytettiin systemaattista suunnittelua. Joka päivälle kuudeksi viikoksi suunniteltiin lounasruokakokonaisuus.
Saaren koulun olemassa olevaan ruokalistaan tehtiin muutoksia, jotta raaka-aine kierto olisi parempi ja Sydänmerkki-kriteerit täyttyvät. Kuuden viikon listalle tehtiin valmiiksi kuusi ruokaohjetta, jotka täyttävät Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerin. Eri aterianosat tarkastettiin kriteerien mukaiseksi. Jamix-tuotannonohjaus ohjelmalla tehtiin olemassa olevista ohjeista Sydänmerkki kriteerien mukaiset.
Kehittämistyön osiossa valmistettiin toimiva kuuden viikon ruokalistan, jossa huomioitiin oppilaiden ja työntekijöiden toiveet. Ruokalistan pohjana käytettiin Maunon & Lipren (2008, 25-27) ruokalistan suunnittelun pohjaa. Näin saatiin hyvä raaka-aine- ja ruokalajiryhmäkierto. Sydänmerkki tuotteita ja Sydänmerkki-kriteerien noudattavia tuotteita oli jo käytössä hyvin. Ohjeita tarkasteltiin JAMIX-tuotannonohjaus ohjelmalla, jolla Sydänmerkin suola- ja rasvakriteerit saatiin toivotunlaiseksi.
Pyhäjoen kunta haluaa kehittää lasten kouluruokailua terveellisen suuntaan. Pyhäjoen kunta on myös mukana Seinäjoella Lihavuus laskuun-ohjelman mallinnushankkeessa. Kunta haluaa kehittää lapsille hyvän ja terveellisen tulevaisuuden.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste