Tauti- ja tuholaistorjunta viljatiloilla : Menetelmät ja käytännöt nykyaikaisilla eteläsavolaisilla viljatiloilla
Eronen, Topi (2019)
Eronen, Topi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052111030
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052111030
Tiivistelmä
Ruuan alkuperään ja sen tuotannon ekologisuuteen ja ruuan tuotannon kestävyyteen kiinnitetään koko ajan enemmän huomiota. Kuluttajat haluavat terveellisiä ja kestävästi tuotettuja elintarvikkeita. Samaan aikaan on herätty uudelleen huomaamaan integroidun torjunnan keinojen käyttökelpoisuus ja niiden antamat mahdollisuudet nykyaikaisessa kasvinviljelyssä.
Työn tavoitteena oli selvittää viljatilojen käytäntöjä tauti- ja tuholaistorjunnan osalta. Tutkimus suoritettiin teemahaastatteluina, joita tehtiin 7 tilalle. Haastatteluihin valittiin pääsääntöisesti viljoja, sekä valkuais- ja öljykasveja viljeleviä eteläsavolai-sia tiloja joiden viljelypinta-ala on yli 100 hehtaaria.
Haastatteluissa selvisi, että tiloilla hyödynnetään melko paljon IPM-menetelmiä, mutta lisäksi etenkin tautitorjunnassa käytetään myös paljon kasvinsuojeluaineita ilman kasvustojen tarkkailua. Tuholaisten torjunnassa tarkkailulla on suurempi rooli.
Työn tavoitteena oli selvittää viljatilojen käytäntöjä tauti- ja tuholaistorjunnan osalta. Tutkimus suoritettiin teemahaastatteluina, joita tehtiin 7 tilalle. Haastatteluihin valittiin pääsääntöisesti viljoja, sekä valkuais- ja öljykasveja viljeleviä eteläsavolai-sia tiloja joiden viljelypinta-ala on yli 100 hehtaaria.
Haastatteluissa selvisi, että tiloilla hyödynnetään melko paljon IPM-menetelmiä, mutta lisäksi etenkin tautitorjunnassa käytetään myös paljon kasvinsuojeluaineita ilman kasvustojen tarkkailua. Tuholaisten torjunnassa tarkkailulla on suurempi rooli.