Kollageenin erotus broilerinluista ja Norjan lohen selkärangan ruodoista paineistetulla kuumavesiuutolla
Kujansuu, Sara (2019)
Kujansuu, Sara
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052211177
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052211177
Tiivistelmä
Sivuvirtojen hyötykäyttö on tärkeä osa kiertotaloutta, minkä takia elintarviketeollisuuden sivuvirtojen erilaisia arvojakeita pitäisi tunnistaa ja hyötykäyttää. Teurastamoiden ja kalavalmisteiden sivutuotteista, kuten broilerinluista ja Norjan lohen selkärangan ruodoista tehdyistä jauheista, voidaan erottaa kollageenia. Kollageenin kysynnän kasvaessa on tärkeää löytää uusia erotusmenetelmiä.
Opinnäytetyö tehtiin osana Arvojakeita elintarviketeollisuuden sivuvirroista hyötykäyttöön -hanketta (2015–2018). Opinnäytetyön tavoitteena oli testata ja optimoida broilerinluu- ja kalanruotojauheiden kollageeni- ja mineraalijakeiden erotusta paineistetulla kuumavesiuutolla (Pressurized Hot Water Extraction, PHWE). PHWE:ssä liuottimena toimii vesi; tekniikkaa on testattu jo aikaisemmin kananluilla erottamaan proteiinia. Tämän lisäksi menetelmää testattiin pilot-mittakaavassa ja tutkittiin mahdollinen kollageenihäviö (typpihäviö) PHWE-näytteissä.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin kummallekin jauheelle toimivat mallit ja optimipisteet, sekä selvitettiin tekijät, jotka vaikuttivat PHWE-näytteiden typpisaantoihin (kollageenisaannot) ja mineraalipitoisuuteen. Tämän lisäksi saatiin varmennus siihen, että paineistettu kuumavesiuutto voidaan tehdä pilot-mittakaavassa ja että PHWE-näytteissä oli typpihäviötä.
Opinnäytetyö tehtiin osana Arvojakeita elintarviketeollisuuden sivuvirroista hyötykäyttöön -hanketta (2015–2018). Opinnäytetyön tavoitteena oli testata ja optimoida broilerinluu- ja kalanruotojauheiden kollageeni- ja mineraalijakeiden erotusta paineistetulla kuumavesiuutolla (Pressurized Hot Water Extraction, PHWE). PHWE:ssä liuottimena toimii vesi; tekniikkaa on testattu jo aikaisemmin kananluilla erottamaan proteiinia. Tämän lisäksi menetelmää testattiin pilot-mittakaavassa ja tutkittiin mahdollinen kollageenihäviö (typpihäviö) PHWE-näytteissä.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin kummallekin jauheelle toimivat mallit ja optimipisteet, sekä selvitettiin tekijät, jotka vaikuttivat PHWE-näytteiden typpisaantoihin (kollageenisaannot) ja mineraalipitoisuuteen. Tämän lisäksi saatiin varmennus siihen, että paineistettu kuumavesiuutto voidaan tehdä pilot-mittakaavassa ja että PHWE-näytteissä oli typpihäviötä.