Pakkausmateriaalin ja -kaasun vaikutus valmissalaatin laatuun
Rauhala, Laura (2019)
Rauhala, Laura
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052812416
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052812416
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin pakkausmateriaalin ja pakkauskaasun merkitystä tuotelaatuun ja säilyvyyteen. Työn tarkoituksena oli testata ja löytää toimeksiantajalle valmissalaatin pakkaamiseen tarkoitetulle rasialle sopiva suljentakalvo, rasialle tehtyjen muutosten takia. Lisäksi kokeellisessa osassa tarkasteltiin eri suojakaasuyhdistelmien vaikutusta salaatin aistinvaraiseen ja mikrobiologiseen laatuun. Opinnäytetyön kokeellinen osa on salainen ja tulokset johtopäätöksineen jäävät vain toimeksiantajan tietoon.
Teoriaosassa käsitellään yleisesti pakkausmateriaaleja ja niiden merkitystä elintarvikkeille sekä kasviksia ja niille tyypillisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden valmistamiseen ja pakkaamiseen.
Työn kokeellinen osa ja tutkimukset suoritettiin loppuvuodesta 2017. Työssä tarkasteltavia osioita oli pakkausmateriaalien ominaisuudet kuten suljentakalvon käytettävyys, pakkauskaasujen vaikutus tuotelaatuun ja tuotteen lopullinen aistinvarainen laatu. Tutkimus suoritettiin toimeksiantajan osoittamilla materiaaleilla ja laitteilla heidän tiloissaan.
Työssä voitiin nähdä pakkausmateriaalin ominaisuuksien merkitys tuotteeseen ja sen laatuun. Työssä saatuja tuloksia hyödynnetään jatkossa toimeksiantajan tuote- ja pakkauskehityksessä sekä pakkausmateriaalitulosten kuin muidenkin työssä esiin nousseiden huomioiden suhteen.
Teoriaosassa käsitellään yleisesti pakkausmateriaaleja ja niiden merkitystä elintarvikkeille sekä kasviksia ja niille tyypillisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden valmistamiseen ja pakkaamiseen.
Työn kokeellinen osa ja tutkimukset suoritettiin loppuvuodesta 2017. Työssä tarkasteltavia osioita oli pakkausmateriaalien ominaisuudet kuten suljentakalvon käytettävyys, pakkauskaasujen vaikutus tuotelaatuun ja tuotteen lopullinen aistinvarainen laatu. Tutkimus suoritettiin toimeksiantajan osoittamilla materiaaleilla ja laitteilla heidän tiloissaan.
Työssä voitiin nähdä pakkausmateriaalin ominaisuuksien merkitys tuotteeseen ja sen laatuun. Työssä saatuja tuloksia hyödynnetään jatkossa toimeksiantajan tuote- ja pakkauskehityksessä sekä pakkausmateriaalitulosten kuin muidenkin työssä esiin nousseiden huomioiden suhteen.