Liiketoimintasuunnitelma aloittavalle panimoalan yritykselle
den Arend, Oskar; Ranta, Ida (2019)
den Arend, Oskar
Ranta, Ida
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052812838
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052812838
Tiivistelmä
Tämän työn tarkoitus on tuottaa liiketoimintasuunnitelma aloittavalle panimoalan yritykselle.
Työn toimeksiantaja on nimettömänä pysyvä ryhmä. Työn tutkimusongelmana on, mitä on
hyvä ottaa huomioon toimivaa liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa. Liiketoimintasuunnitelmaa on tarkoitus käyttää liiketoiminnan käynnistämisen pohjana.
Panimoala on käynyt läpi isoja muutoksia 2010-luvulla. Muuttuneen kysynnän ansiosta
alalle on tullut tilaa. Tätä tilaa täyttämään ryhmä haluaa perustaa panimoalan yrityksen.
Tämän työn teoreettinen viitekehys koostuu liiketoimintasuunnitelmasta, yrityksen kannattavuudesta ja rahoituksesta. Työssä on käytetty laadullisia tutkimusmenetelmiä. Työn aineisto on kerätty puolistrukturoiduilla haastatteluilla ja teemahaastatteluilla sekä valmiista
aineistoista. Työtä varten on haastateltu alalla työskenteleviä henkilöitä, alaa tuntevia henkilöitä ja liiketoiminnan käynnistämisen asiantuntijoita.
Työn tuloksissa käydään läpi kerätyn aineiston tuloksia, kuten alakohtaisia liiketoiminnan
edellytyksiä ja liiketoimintasuunnitelmaa. Liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään tietoa yrityksen rahoituksesta, kannattavuudesta, taloudesta, toimintaympäristöstä ja markkinoinnista.
Tulosten perusteella voidaan päätellä, että panimoalan yrityksen perustamiseen tarvitaan
lupia ja ilmoituksia, laitteita ja toimitiloja sekä suunnitelma rahoituksesta ja laskelmia yrityksen kannattavuudesta. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että saatavilla olevilla resursseilla on mahdollista saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa.
Työn toimeksiantaja on nimettömänä pysyvä ryhmä. Työn tutkimusongelmana on, mitä on
hyvä ottaa huomioon toimivaa liiketoimintasuunnitelmaa laatiessa. Liiketoimintasuunnitelmaa on tarkoitus käyttää liiketoiminnan käynnistämisen pohjana.
Panimoala on käynyt läpi isoja muutoksia 2010-luvulla. Muuttuneen kysynnän ansiosta
alalle on tullut tilaa. Tätä tilaa täyttämään ryhmä haluaa perustaa panimoalan yrityksen.
Tämän työn teoreettinen viitekehys koostuu liiketoimintasuunnitelmasta, yrityksen kannattavuudesta ja rahoituksesta. Työssä on käytetty laadullisia tutkimusmenetelmiä. Työn aineisto on kerätty puolistrukturoiduilla haastatteluilla ja teemahaastatteluilla sekä valmiista
aineistoista. Työtä varten on haastateltu alalla työskenteleviä henkilöitä, alaa tuntevia henkilöitä ja liiketoiminnan käynnistämisen asiantuntijoita.
Työn tuloksissa käydään läpi kerätyn aineiston tuloksia, kuten alakohtaisia liiketoiminnan
edellytyksiä ja liiketoimintasuunnitelmaa. Liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään tietoa yrityksen rahoituksesta, kannattavuudesta, taloudesta, toimintaympäristöstä ja markkinoinnista.
Tulosten perusteella voidaan päätellä, että panimoalan yrityksen perustamiseen tarvitaan
lupia ja ilmoituksia, laitteita ja toimitiloja sekä suunnitelma rahoituksesta ja laskelmia yrityksen kannattavuudesta. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että saatavilla olevilla resursseilla on mahdollista saavuttaa kannattavaa liiketoimintaa.