Elintarviketuotantotilojen jäähdytyksen optimointi
Salo, Ville (2019)
Salo, Ville
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013479
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013479
Tiivistelmä
Energiatehokkuusajattelun nousun myötä sekä energiatehokkuussopimukseen uudelleen liittymisen johdosta oli työn toimeksiantajalla syntynyt tarve kartoittaa potentiaalisia energiatehokkuuden parantamiskohteita. Yrityksen toiminnassa eniten energiakustannuksia aiheuttaa jäähdytyksen ylläpitäminen tuotantotiloissa. Tämä toimi lähtökohtana työlle.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia tuotantotilojen jäähdytyksen tarkoituksenmukaisuutta. Aihetta tutkittiin hyödyntämällä mittapisteistä tallennettua kokonaisen vuoden lämpötiladataa ja vertaamalla sitä asetettuihin jäähdytystavoitteisiin. Tavoitteena oli selvittää, tapahtuuko tuotantoalueilla turhaa jäähdytystä sekä tarvitaanko erillissäätöä. Tavoitteena oli myös energiatehokkuustoimenpiteiden selvittäminen sekä niiden energiansäästöpotentiaalin arviointi.
Lämpötila-analyysin tukena käytettiin pohjakuvia jäähdytetyistä tuotantoalueista sekä henkilökunnan haastatteluja. Tietojen pohjalta rakennettiin kuvaajia esittämään tuotantoalueiden lämpötilojen pysyvyyttä sekä kehitettiin toimintamalliehdotus osastojen jäähdytettyjen tilojen lämpötilatarkastelun yhtenäistämiseksi.
Lopputuloksena saatiin esitettyä osastokohtaisesti selvinneet energiantehokkuuteen vaikuttaneet ongelmakohdat sekä kehittämiskohteet. Kehittämiskohteiden energiansäästöpotentiaalia arvioitiin koko tehdasalueelle. Energiansäästöpotentiaalin määrittämisen todettiin olevan hyvin hankalaa suuren tilamäärän ja niissä vaihtuvien lämpötilojen sekä erilaisten rakenteiden vuoksi. Kehitetty toimintamalli esitettiin laatuosastolle käyttöönotettavaksi ja siihen liittyvät asiakirjat ehdotettiin vietäväksi yrityksen järjestelmiin avoimeksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia tuotantotilojen jäähdytyksen tarkoituksenmukaisuutta. Aihetta tutkittiin hyödyntämällä mittapisteistä tallennettua kokonaisen vuoden lämpötiladataa ja vertaamalla sitä asetettuihin jäähdytystavoitteisiin. Tavoitteena oli selvittää, tapahtuuko tuotantoalueilla turhaa jäähdytystä sekä tarvitaanko erillissäätöä. Tavoitteena oli myös energiatehokkuustoimenpiteiden selvittäminen sekä niiden energiansäästöpotentiaalin arviointi.
Lämpötila-analyysin tukena käytettiin pohjakuvia jäähdytetyistä tuotantoalueista sekä henkilökunnan haastatteluja. Tietojen pohjalta rakennettiin kuvaajia esittämään tuotantoalueiden lämpötilojen pysyvyyttä sekä kehitettiin toimintamalliehdotus osastojen jäähdytettyjen tilojen lämpötilatarkastelun yhtenäistämiseksi.
Lopputuloksena saatiin esitettyä osastokohtaisesti selvinneet energiantehokkuuteen vaikuttaneet ongelmakohdat sekä kehittämiskohteet. Kehittämiskohteiden energiansäästöpotentiaalia arvioitiin koko tehdasalueelle. Energiansäästöpotentiaalin määrittämisen todettiin olevan hyvin hankalaa suuren tilamäärän ja niissä vaihtuvien lämpötilojen sekä erilaisten rakenteiden vuoksi. Kehitetty toimintamalli esitettiin laatuosastolle käyttöönotettavaksi ja siihen liittyvät asiakirjat ehdotettiin vietäväksi yrityksen järjestelmiin avoimeksi.