Ravinto- ja lisäainepitoisuuksien vaihtelu lihajalosteissa
Vanhatalo, Sanna-Kaisa (2019)
Vanhatalo, Sanna-Kaisa
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913348
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913348
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Lihajaloste Korpelan Huittisten tehtaalla tuotteiden ravinto- ja lisäainepitoisuuksien vaihtelun selvittämiseksi. Työn tavoitteena oli selvittää tuotantoerien välistä pitoisuusvaihtelua ja tarkoituksena oli tehdä ravinto- ja lisäaineanalyyseja neljän tuotteen 3 – 4 erästä vaihtelun selvittämiseksi. Määritettävät ravinto- ja lisäaineet olivat vesi, rasva, proteiini, kollageeni, suola, nitriitti ja nitraatti. Määrityksissä käytettiin standardoituja menetelmiä ja tuotetiedot koodattiin luottamuksellisina.
Vesi-, rasva-, proteiini- ja suolamäärityksistä tuloksiksi saadut pitoisuudet olivat pääosin yhteneviä laatuosaston olettamien pitoisuuksien kanssa. Tarkemmassa tarkastelussa vaihtelua oli havaittavissa sekä erien välisissä että sisäisissä näytteissä. Kollageenimääritys epäonnistui ja nitriitti saatiin osoitettua, mutta nitraattia ei.
Mittausepävarmuuden ja tulosten suuruusluokan oikeellisuuden arviointi tarkasti on mahdotonta, mutta tulosten osittainen erinomainen vastaavuus oletettuihin pitoisuuksiin tukee tulosten oikeellisuutta. Tuloksiin olisi hyvä reagoida, osin tarkistaa reseptejä ja paikoin harkita lisäanalyysien teettämistä akkreditoidussa laboratoriossa.
Vesi-, rasva-, proteiini- ja suolamäärityksistä tuloksiksi saadut pitoisuudet olivat pääosin yhteneviä laatuosaston olettamien pitoisuuksien kanssa. Tarkemmassa tarkastelussa vaihtelua oli havaittavissa sekä erien välisissä että sisäisissä näytteissä. Kollageenimääritys epäonnistui ja nitriitti saatiin osoitettua, mutta nitraattia ei.
Mittausepävarmuuden ja tulosten suuruusluokan oikeellisuuden arviointi tarkasti on mahdotonta, mutta tulosten osittainen erinomainen vastaavuus oletettuihin pitoisuuksiin tukee tulosten oikeellisuutta. Tuloksiin olisi hyvä reagoida, osin tarkistaa reseptejä ja paikoin harkita lisäanalyysien teettämistä akkreditoidussa laboratoriossa.