Lempäälän kunnan ruokapalvelun hyvinvointimatriisi
Ceylan, Liisa (2019)
Ceylan, Liisa
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013405
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013405
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä valmistuu Lempäälän kunnan ruokapalveluun hyvinvointimatriisi. Työn lähtökohta on Lempäälän kunnan kuntastrategia sekä valtakunnallinen kouluruokakysely 2017, Lempäälän opetuspalveluiden hyvinvointiprofiilin tutkimustulokset, toiminnallinen ruokakasvatus varhaiskasvatukseen sekä asiakastyytyväisyyskyselyt.
Opinnäytetyö sisältää teoriaosuuden, jonka viitekehyksenä on hyvinvointi, hyvinvointipolitiikka sekä alueellinen ja kuntatasoinen hyvinvointityö sekä Lempäälän kunnan strategia. Tämän lisäksi teoriaosuudessa kuvataan Lempäälän ruokapalvelun toimintaa.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin laadullinen kysely eli kvalitatiivinen tutkimus, joka toteutettiin Lempäälän koulujen 4.-5. ja 8.-9. luokkalaisille oppilaille. Toinen tutkimusmenetelmä kyselyn lisäksi oli haastattelu. Haastattelu toteutettiin Tampereen kaupungin työntekijöille, jotka toimivat alueellisessa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkostossa Tampereen kaupunkiseudulla. Kolmas tutkimusmenetelmä oli osallisuusfoorumi, mikä toteutettiin Lempäälän koululaistenhuoltajille. Varhaiskasvatukseen järjestettiin toiminnallinen ruokakasvatus, jossa osallistettiin lapset ruokakasvatukseen eri aisteja hyödyntäen ja kerättiin asiakaspalautetta lapsilta. Tutkimuksista saatujen vastausten perusteella löydettiin ruokapalvelun kriittiset tekijät, joihin tulee kiinnittää huomiota hyvinvoinnin - ja terveyden edistämisen kannalta. Esiin nousseiden kriittisten tekijöiden kautta laadittiin hyvinvointimatriisi, joka on raportoinnin työväline toiminatasuunnitelman tavoitteiden edistymisestä.
Työssä on esitetty kehittämisehdotuksia matriisin sekä toiminnan parantamiseksi ja haluttu kiinnittää huomiota strategiseen hyvinvoinnin johtamiseen.
Opinnäytetyö sisältää teoriaosuuden, jonka viitekehyksenä on hyvinvointi, hyvinvointipolitiikka sekä alueellinen ja kuntatasoinen hyvinvointityö sekä Lempäälän kunnan strategia. Tämän lisäksi teoriaosuudessa kuvataan Lempäälän ruokapalvelun toimintaa.
Tutkimusmenetelmäksi valittiin laadullinen kysely eli kvalitatiivinen tutkimus, joka toteutettiin Lempäälän koulujen 4.-5. ja 8.-9. luokkalaisille oppilaille. Toinen tutkimusmenetelmä kyselyn lisäksi oli haastattelu. Haastattelu toteutettiin Tampereen kaupungin työntekijöille, jotka toimivat alueellisessa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen verkostossa Tampereen kaupunkiseudulla. Kolmas tutkimusmenetelmä oli osallisuusfoorumi, mikä toteutettiin Lempäälän koululaistenhuoltajille. Varhaiskasvatukseen järjestettiin toiminnallinen ruokakasvatus, jossa osallistettiin lapset ruokakasvatukseen eri aisteja hyödyntäen ja kerättiin asiakaspalautetta lapsilta. Tutkimuksista saatujen vastausten perusteella löydettiin ruokapalvelun kriittiset tekijät, joihin tulee kiinnittää huomiota hyvinvoinnin - ja terveyden edistämisen kannalta. Esiin nousseiden kriittisten tekijöiden kautta laadittiin hyvinvointimatriisi, joka on raportoinnin työväline toiminatasuunnitelman tavoitteiden edistymisestä.
Työssä on esitetty kehittämisehdotuksia matriisin sekä toiminnan parantamiseksi ja haluttu kiinnittää huomiota strategiseen hyvinvoinnin johtamiseen.