Ulcerös Kolit och Kosten - ur ett patientperspektiv
Mäki, Annika (2019)
Mäki, Annika
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913171
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019052913171
Tiivistelmä
Yhä useampi sairastaa haavaista paksunsuolentulehdusta. Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia potilaiden kokemuksia ravinnon vaikutuksista haavaiseen paksunsuolentulehdukseen. Tätä on tarkoitus tutkia eri näkökulmista ja lopuksi miettiä sairaanhoitajan roolia aiheeseen liittyen. Tutkimusmetodi, jota käytettiin on scoping review. Materiaali analysoitiin laadullisen sisällysanalyysin mukaan.
Analyysiin käytettiin kahdeksan (8) artikkelia. Tuloksessa kerrotaan potilaiden kokemuksista siitä, millaista ravintoa kannattaa syödä ja miten nämä ruokavaliotottumukset vaikuttavat heidän mielenterveyteensä. Tuloksessa tulee myös ilmi muutamia hoidossa parannettavia asioita, kuten tiedonanto ja potilastuki. Näistä keskustellaan keskusteluosassa, missä myös sairaanhoitajan rooli tulee ilmi.
Yhteenvetona tuloksesta mainittakoon, että ravinnolla on suuri merkitys haavaista paksunsuolentulehdusta sairastaville. Potilaat yrittävät usein vaikuttaa sairauteensa muuttamalla ruokavalionsa. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat lisää tukea ja tietoa sairaanhoitajilta koska riskeinä on ravintopuutteet ja psyykkinen stressi.
Analyysiin käytettiin kahdeksan (8) artikkelia. Tuloksessa kerrotaan potilaiden kokemuksista siitä, millaista ravintoa kannattaa syödä ja miten nämä ruokavaliotottumukset vaikuttavat heidän mielenterveyteensä. Tuloksessa tulee myös ilmi muutamia hoidossa parannettavia asioita, kuten tiedonanto ja potilastuki. Näistä keskustellaan keskusteluosassa, missä myös sairaanhoitajan rooli tulee ilmi.
Yhteenvetona tuloksesta mainittakoon, että ravinnolla on suuri merkitys haavaista paksunsuolentulehdusta sairastaville. Potilaat yrittävät usein vaikuttaa sairauteensa muuttamalla ruokavalionsa. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat lisää tukea ja tietoa sairaanhoitajilta koska riskeinä on ravintopuutteet ja psyykkinen stressi.