Eri prosessointien vaikutus ruusunmarjan c-vitamiinipitoisuuteen : kuumennus, paseeraus ja pakastesäilytys
Heikkilä, Raili (2007-04-30)
Heikkilä, Raili
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-04-30
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1188372742-8
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1188372742-8
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyön liittyy kotimaisten ruusunmarjojen sekä tuore- ja höyrysoseiden Cvitamiinin säilymiseen eri prosessointimenetelmien ja pakkassäilytyksen aikana. Näytteinä tutkimuksessa olivat kokonaisena poimitut pakastetut ruusunmarjat, tuore pakastettu ruusunmarjasose ja kuumakäsitelty (höyrytetty) ruusunmarjasose. Tutkittavan ruusunmarjan pakastesäilytysaika oli ollut kokonaisuudessaan yksi vuosi. Tutkimus toteutettiin Haapaveden ammattiopistolla. Ruusunmarjan C- vitamiinipitoisuudet analysoitiin Helsingin yliopistolla. Tutkimuksessa mukana ja sitä rahoittamassa on ollut Nivala-Haapajärven ja Siikalatvan seutukunnassa meneillään oleva Luonnontuotekeskushanke. Tutkimuksen kohteena olivat Haapavetisellä tilalla kasvatetut Rosa rugosa -ruusun kiulukat sekä niistä valmistetut tuoresose ja kuumakäsitellyistä marjoista valmistettu ruusunmarjasose. Ruusut oli viljelty luonnonmukaisesti. Tuloksista kävi ilmi, että pakkassäilytys oli turvallinen tapa säilyttää C-vitamiini tuotteessa. Rosa Rugosa ruusunmarjassa ja soseissa säilyi C-vitamiinipitoisuus tutkimusvuoden ajan erittäin hyvin. Myöskään nopeat kuumakäsittelyt eivät hävittäneet C -vitamiinia. Tutkimusvertailut osoittivat kotimaisen ruusunmarjasoseen Cvitamiinipitoisuuden olevan paljon suurempi kuin kaupallisten soseiden. Opinnäytetyöni tuloksista saa uutta intoa kotimaisen ruusunmarjan viljelyyn ja tuotekehitykseen. Ruusunmarjassa voisi olla ainesta jopa terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi. Kehitysyhteistyöhön tarvitaan yliopistoja ja suomalaista elintarviketeollisuutta.