Lähiruoan käyttömahdollisuudet Haapaveden ammattiopistossa
Knuutinen, Arja; Siltala, Tarja (2006)
Knuutinen, Arja
Siltala, Tarja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-263
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-263
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää lähiruoan käyttömahdollisuuksia Haapaveden ammattiopistossa. Työssä tutkittiin hankinnoista vastaavien ja päättävien henkilöiden suhtautumista lähiruokaan ja halukkuutta sen käyttöön ammattikeittiöissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös asiakkaiden mielipiteitä lähellä tuotetuista elintarvikkeista sekä ostohalukkuutta. Tutkimuksessa käytettiin laadullista tutkimusotetta. Aineistonkeruumenetelmiksivalittiin kysely ja teemahaastattelu, mitkä toteutettiin aikavälillä marraskuu 2005 - toukokuu 2006. Asiakaskyselyt toteutettiin kahdessa asiakastilaisuudessa. Teemahaastattelut tehtiin kahdeksalle henkilölle. Tutkimuksen tuloksista ilmeni, että keittiöhenkilöstö ja hankinnoista vastaavatpäättäjät kokivat lähiruoan myönteisenä asiana ja uskoivat käyttömahdollisuuksien kasvattamiseen Haapaveden ammattiopiston ammattikeittiöissä. Tulokset osoittivat asennemuutosten ja ajankäytön tehostamisen tarpeellisuuden olevan välttämätöntä. Haastateltavien ja asiakaskyselyihin osallistuneiden henkilöiden näkemykset lähiruoasta olivat yhteneväiset. Lähellä tuotettu ruoka miellettiin puhtaaksi, terveelliseksi, turvalliseksi ja maaseudun elinkeinoelämää tukevaksi. Kyselyjenperusteella ruoan alkuperätiedolla ei ollut niin suurta merkitystä asiakastyytyväisyyteen kuin ruoanvalmistuksella, esille laitolla ja tilojen somistamisella. Lähiruoka on yksi tapa toteuttaa käytännön tasolla Haapaveden ammattiopiston Strategia 2010:n mukaisia arvoja ja painopistealueita, joita ovat ekologisuus, kestävä kehitys, asiakaslähtöisyys ja yrittäjyys. Asennemuutosten lisäksi vaaditaan etenkin alkuvaiheessa taloudellisia lisäresursseja hankintakanavien ja logistiikan luomiseen. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaanaktiivista yhteistoimintaa Oulun Eteläisen alueen ammattikeittiöiden ja tavarantoimittajien kanssa. The purpose of this thesis was to study the possibilities touse food from local ingredients in Haapavesi Vocational Institute. The aim was to clarify the attitudes of the kitchen chefs and decision-makers and the willingness to use local ingredients in professional kitchens. The customers - views of locally grown food and willingness to buy them were also clarified by this research. By using a qualitative research method, eight participants were interviewed andthe attitudes of customers were examined by questionnaires. The questionnaires were made on two different occasions. These studies were accomplished during November 2005 - May 2006. The results of the research showed that the kitchen staff and decision- makers experienced local food in an affirmative way. They believed in the increase of the use in locallyproduced food in Haapavesi Vocational Institute. They also believed that it would be necessary to change attitudes and improve efficiency. All the respondents of the research agreed that locally grown ingredients are safe, healthy, pure and brings employment whit it. In addition the information on the origin was not as important as the art of cookery, setting out and decorating. Local food is one option to carry out in practice the values of the Strategy 2010 in Haapavesi Vocational Institute. The values are ecology, sustainable development, customer-drivenness and entrepreneurship. In the beginning of this process economical resources andteam work between the professional kitchens and suppliers are needed in the Oulun Eteläinen area.