Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Valokuvallinen keittokirja aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneille henkilöille

Pälve, Anne (2007-11-19)

Avaa tiedosto
jamk_1207132698_8.pdf (4.656Mt)
Lataukset: 


Pälve, Anne
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-11-19
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1207132698-8
Tiivistelmä
Aivoverenkiertohäiriöihin (AVH) sairastuu Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä, joista neljännes on työikäisiä. Aivoverenkiertohäiriöt aiheuttavat enemmän laatupainotteisten elinvuosien menetystä kuin mikään muu sairaus, sillä puolelle eloonjääneistä jää pysyvä haitta. Pysyviä aivohalvauksen jälkioireita arvioidaan olevan noin 100 000 henkilöllä. Aivohalvaus on yleisnimitys aivoinfarktille, aivoverenvuodolle ja lukinkalvonalaiselle verenvuodolle (SAV). Aivohalvauksen syynä on aivoverenkiertohäiriö, joka voi aiheutua aivoverisuonitukoksesta tai aivoverenvuodosta. Opinnäytetyön konkreettisena tavoitteena oli tehdä uudenlainen työväline Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveys-palvelujen Kyllön toimintaterapiayksikön toimintaterapeuttien käyttöön. Opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella ja toteuttaa valokuvallinen keittokirja, jossa on selkeitä ruokaohjeita valitulle kohderyhmälle ja näin tukea heitä yhdellä päivittäisten toimintojen osa-alueella. Lisäksi opinnäytetyön tekijän omana tavoitteena oli saada lisätietoa kohderyhmän sairauden aiheuttamista toimintarajoitteista sekä lisätä omaa kykyä ohjata ja opastaa kohderyhmän henkilöitä ruoanvalmistuksessa ja keittiöapuvälineiden valinnassa ja käytössä. Ruokaohjeet valittiin yhdessä Kyllön toimintaterapiayksikön toimintaterapeuttien kanssa. Ruokaohjeiden valintakriteereinä oli muun muassa jokapäiväisyys, helppo toteutettavuus ja terveellisyys. Ohjeita on 11 kappaletta ja ne koostuvat aamu- ja välipaloista, pääruoista ja leipomisesta. Ruokaohjeet on laminoitu ja ne on toimitettu myös CD –levyllä Kyllön toimintaterapiayksikköön asiakkaille tulostusta varten. Kyselylomakkeella saatu palaute toimintaterapeuteilta sekä heidän asiakkailtaan tukee valokuvallisten ruokaohjeiden tarpeellisuutta ja käytettävyyttä valitussa kohderyhmässä. Kyseisiä ruokaohjeita voisi käyttää myös dementiaa sairastavien henkilöiden tai kehitysvammaisten kanssa sekä maahanmuuttajien kotouttamisessa tutustuttamalla heitä suomalaiseen ruokakulttuuriin ruoanvalmistuksen avulla.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste