Kohti Kouluruokadiplomia: Case Kokemäen kaupungin ruokapalvelut
Virta, Kirsi (2019)
Virta, Kirsi
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060615169
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019060615169
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli kartoittaa Kokemäen kaupungin yhteiskoulun kouluruokailun nykytila Kouluruokadiplomi -kriteeristön näkökulmasta sekä laatia kehittämissuunnitelma kouluruokailun kehittämiseksi. Kouluruokadiplomi-kriteeristö on Ammattikeittiö-osaajayhdistyksen laatima työväline toiminnan itsearviointiin ja kehittämiseen.
Nykytilan kartoittamiseksi ja arvioinnin tekemiseen tarvittavan aineiston kokoamiseksi tehtiin teemahaastattelu Kokemäen kaupungin ruokapalvelupäällikölle sekä ruokapalveluesimiehelle. Lisäksi tehtiin myös havainnointia yhteiskoulun kouluruokailutilanteessa nykytilan hahmottamiseksi.
Kouluruokadiplomi-kriteeristön 45 kyllä – ei-väittämästä laskettiin kyllä-vastausten lukumäärä. Kyllä-vastausten lukumäärä oli 29 kappaletta, näin ollen 64,4 % kriteeristöstä toteutuu tällä hetkellä. Kyselyn perusteella opetussuunnitelmaa ja sopimusasioita koskevalla osa-alueella on jonkin verran kehitettävää, samoin viestinnän ja yhteistyön osa-alueella. Kyselyn mukaan kouluruoka ei vastaa tällä hetkellä täysin ravitsemussuositusta ja myös ruokailutilanteen järjestämisessä on jonkin verran kehitettävää. Ruokaturvallisuutta sekä ruokakulttuuria ja ympäristöä koskeva osa-alue toteutuu tällä hetkellä kriteeristön mukaisesti.
Työssä laadittiin Kouluruokadiplomin aihealueiden mukainen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta Kokemäen kaupungin yhteiskoulun kouluruokailua voidaan kehittää vastaamaan Kouluruokadiplomin kriteeristöä. Mikäli Kouluruokadiplomin kriteeristöstä toteutuu 85 % on mahdollista hankkia kyseinen status. Diplomi on tunnustus ruokapalvelun tuottajalle, joka toiminnallaan edistää ravitsemuksellista, kasvatuksellista ja ekologisesti kestävää kouluruokailua. Diplomi viestii myös koulun, ruokapalvelun tuottajan ja kotien välisestä hyvästä yhteistyöstä.
Nykytilan kartoittamiseksi ja arvioinnin tekemiseen tarvittavan aineiston kokoamiseksi tehtiin teemahaastattelu Kokemäen kaupungin ruokapalvelupäällikölle sekä ruokapalveluesimiehelle. Lisäksi tehtiin myös havainnointia yhteiskoulun kouluruokailutilanteessa nykytilan hahmottamiseksi.
Kouluruokadiplomi-kriteeristön 45 kyllä – ei-väittämästä laskettiin kyllä-vastausten lukumäärä. Kyllä-vastausten lukumäärä oli 29 kappaletta, näin ollen 64,4 % kriteeristöstä toteutuu tällä hetkellä. Kyselyn perusteella opetussuunnitelmaa ja sopimusasioita koskevalla osa-alueella on jonkin verran kehitettävää, samoin viestinnän ja yhteistyön osa-alueella. Kyselyn mukaan kouluruoka ei vastaa tällä hetkellä täysin ravitsemussuositusta ja myös ruokailutilanteen järjestämisessä on jonkin verran kehitettävää. Ruokaturvallisuutta sekä ruokakulttuuria ja ympäristöä koskeva osa-alue toteutuu tällä hetkellä kriteeristön mukaisesti.
Työssä laadittiin Kouluruokadiplomin aihealueiden mukainen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta Kokemäen kaupungin yhteiskoulun kouluruokailua voidaan kehittää vastaamaan Kouluruokadiplomin kriteeristöä. Mikäli Kouluruokadiplomin kriteeristöstä toteutuu 85 % on mahdollista hankkia kyseinen status. Diplomi on tunnustus ruokapalvelun tuottajalle, joka toiminnallaan edistää ravitsemuksellista, kasvatuksellista ja ekologisesti kestävää kouluruokailua. Diplomi viestii myös koulun, ruokapalvelun tuottajan ja kotien välisestä hyvästä yhteistyöstä.