Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Henkilökunnan näkemyksiä terveyden edistämisen toteutumisesta työssään

Korhonen, Ritva; Matilainen, Arja; Orpana, Terttu (2006)

 
Avaa tiedosto
TMP.objres.232.pdf (10.38Kt)
Lataukset: 


Korhonen, Ritva
Matilainen, Arja
Orpana, Terttu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2006
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-240
Tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää henkilökunnan näkemyksiä terveyden edistämisen toteutumisesta vatsakirurgisella osastolla. Tavoitteena oli tarkastella kuinka henkilökunta voi vaikuttaa oman ja työyhteisön terveyden edistämiseen. Tutkimuksessa selvitettiin mitkä tekijät edistävät tai estävät terveyden edistämisen toteutumista työssä. Tutkimuksen viitekehyksenä oli 'Terveyttä edistävä sairaala vuosille 2001-2006' -ohjelman perusperiaatteet. Aineisto kerättiin Keski-Suomen Keskussairaalan vatsakirurgian osastolta vuodenvaihteessa 2006-2007 kyselylomakkeella mikä sisälsi sekä strukturoituja että avoimia kysymyksiä. Tutkimusaineisto käsiteltiin strukturoitujen kysymysten osalta määrällistä menetelmää käyttäen ja avointen kysymysten osalta laadullisesti kvantifioiden. Taustamuuttujina kysyttiin ikää, alle 45 v ja yli 45 v, ja työsuhteen laatua ja kestoa. Tutkimuksen tulosten perusteella henkilökunta huomioi terveyttä edistävää toimintaa sekä yksilö- että yhteisötasolla. Selkeimmin terveyden edistäminen näkyi vastaajien henkilökohtaisessa toiminnassa huolehtimalla omasta terveydestään riittävällä levolla ja liikunnalla sekä monipuolisella ravinnolla. Yhteisötasolla terveyttä edistävää toimintaa oli yhteistyö ja muiden työyhteisön jäsenten huomioiminen työtaakkaa jakamalla sekä kouluttautuminen. Ehkäiseviä tekijöitä oli käytettävissä olevien resurssien niukkuus ja kiire. Tutkimustulos voi hyödyntää tutkimuksen kohdejoukkoa, antaen heille tietoa oman ja työyhteisön terveyden edistämiseen. Tutkimus antaa tietoa myös organisaatiolle siitä millaisia tarpeita ja odotuksia heihin kohdistuu terveyden edistämisen saralla. Ikääntyvien työntekijöiden terveyden edistäminen on koettu tärkeäksi aikaisemmissa tutkimuksissa ja nousi esiin myös tässä tutkimuksessa.
 
The aim of this study was to find out and analyze the views of staff in the Department of Stomach Surgery concerning the realization there of health promoting activities. A more detailed target was to analyze how staff members can influence health promotion of themselves and of the whole staff, and to clarify factors that advance or prohibit health promotion at work. The frame of reference of this study was the guiding principles of 'The Health promoting hospital for 2001-2006' program. The data used in the analysis werecollected via a survey carried out late 2005 and early 2006 in the Department of Stomach Surgery at the Central Hospital of Central Finland. The survey form included both structured and open questions. The answers to the former questions were analyzed by quantitative and to the latter by qualitative methods. As the background variables the age, more or less than 45 years, and the quality and duration of the contract of employment of the subjects were collected. The results of the survey indicate that staff members pay attention to health promotion activities at both the individual and the departmental level. The most evident activities of the subjects were related to their individual health by taking care of necessary rest and physical exercise, and of versatile diet. The departmental level activities were related to co-operation and division of labour with other staff members, and to continuing education and training. The most evident prohibiting factors of health promotion were considered to be shortage of available resources and work pressure. The results of this study can benefit staff members in the Department of Stomach Surgery by providing them with information about healthpromotion, at the individual as well as at the departmental level. These results will also benefit the Department by clarifying the needs and expectations in this respect of its staff. Promotion of health of aging staff members, an issue considered important by the subjects, has also been brought forward by previous studies.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste