Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Keskisuomalainen lammas : nyt ja tulevaisuudessa

Tannermäki, Eeva (2007)

 
Avaa tiedosto
jamk_1188900496_2.pdf (219.0Kt)
Lataukset: 


Tannermäki, Eeva
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1188900496-2
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Keski-Suomen lammastalouden ominaispiirteet ja nykytila sekä se, onko keskisuomalaisella lammastaloudella tulevaisuutta. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena helmi- ja maaliskuussa 2007. Kysely postitettiin 53 keskisuomalaiselle, uuhipalkkiota saavalle tilalle, joista 36 vastasi. Työ tehtiin yhteistyössä Keski-Suomen Lampureiden, ProAgria Etelä-Pohjanmaan lammastilaneuvonnan sekä Keski-Suomen maaseutuasiamiesten kanssa. Tutkimuksen perusteella tyypillisellä keskisuomalaisella lammastilalla on peltoa 13,8 hehtaaria, uuhia 39 kappaletta ja tila työllistää kokopäiväisesti yhden henkilön. Tilanpitäjä on 50-vuotias ja käynyt maatalouden ammatillisen peruskoulutuksen. Tilan päätuote on lampaanliha, jota myydään suoramyyntinä tai teurastamon kautta. Lampolarakennuksena toimii vanhasta navetasta muunnettu lampola. Seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa 40 prosenttia tilanpitäjistä saattaa jäädä eläkkeelle, mikä lisää uusien yrittäjien tarvetta alalla. Tulevaisuuden mahdollisuuksina nähtiin lammas-tuotteiden kysynnän lisääntyminen, lampaan merkityksen kasvaminen maisemanhoitajana sekä lampureiden välinen yhteistyö, ja uhkina pidettiin petoja sekä lyhytnäköistä maatalouspolitiikkaa. Tulosten perusteella voidaan todeta, että Keski-Suomen lammastaloudella on tulevaisuutta, jos kaikki yhteistyötahot saadaan toimimaan yhdessä. Keski-Suomen lammastalouden kehittämiseksi alueelle tarvitaan teurastamoja sekä kehräämö. Lampaanlihan tasaisen saatavuuden takaamiseksi tulisi osalla tiloista siirtyä ympärivuotiseen karitsointiin, ja lampaanvillan sekä -taljojen hyötykäyttöä tulisi parantaa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste