Kliinisten ravintovalmisteiden käyttö hoito- ja kuntoutuslaitoksissa
Pelkonen, Vuokko (2007-11-12)
Pelkonen, Vuokko
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-11-12
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199447265-0
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1199447265-0
Tiivistelmä
Työn tarkoitus oli selvittää aterioiden rikastamista ja kliinisten ravintovalmisteiden käyttöä hoito- ja kuntoutuslaitoksissa. Tavoitteena oli saada tietoa ravitsemushoidon nykytilanteesta laitoksissa sekä kehittää sen perusteella alustava toimintamalli vanhusten ravitsemushoitoon toimeksiantajan laitokseen. Työ oli laadullinen tutkimus, mutta aineiston keruussa ja analysoinnissa käytettiin myös määrällistä tutkimusotetta. Tutkimusalueeksi rajattiin Suomessa olevat 24 Sotainvalidien veljes- ja sairaskodit, joiden asiakaskunta koostuu etupäässä yli 75-vuotiaista vanhuksista. Aineiston keruumenetelmäksi valittiin kysely, joka toteutettiin aikavälillä 14.9.–5.10.2007. Se lähetettiin kuntoutuslaitoksiin ruokahuoltopäälliköille. Tutkimukseen vastasi 58,3 % laitoksista. Tuloksista ilmeni, että laitoksissa oltiin hyvin tietoisia ravitsemushoidosta. Kyselyyn vastanneista laitoksista 92,9 %:ssa oli ravitsemustilan arviointia, ravitsemushoidon suunnittelua ja seurantaa. Ruoka-aineilla rikastettiin annoksia kaikissa laitoksissa, ja kliinisiä ravintovalmisteita käytettiin vajaassa 80 %:ssa tutkimuskohteista. Rikastusmenetelmistä käytetyimmät olivat kerma- ja rasvalisä sekä kliinisistä ravintovalmisteista tetramalliset mehu- ja pirtelöjuomat. Aterioita rikastettiin vajaasta 5:stä 20:een prosenttiin kaikista annoksista, mikä kertoo toimintatapojen suuresta erosta eri laitosten välillä. Tutkimus lisäsi tietoa kuntoutuslaitosten ravitsemushoidon nykytilanteesta ja käytänteistä. Tulosten pohjalta pystyttiin kartuttamaan tietopääomaa, ja tuloksena syntynyt ravitsemushoidon toimintamallin hahmotelma toimii alustavana ohjenuorana kehitettäessä toimeksiantajan laitoksen ravitsemushoitoa. Tietoa lisäämällä on mahdollisuus kehittää ravitsemushoitoa entistä paremmaksi ja siten tukea vanhusten toimintakykyä ja elämän-laatua heidän viimeisimpinä elinvuosinaan.