Kirkkopedagogiikka kerhonohjaajan työssä : kokkikerhon ruoka- ja leivontaohjeet
Kurki, Eila; Pikkarainen, Arja (2007-09-19)
Kurki, Eila
Pikkarainen, Arja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2007-09-19
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1197368126-7
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1197368126-7
Tiivistelmä
Hankkeen tarkoituksena oli suunnitella yksinkertaisia ruoka- ja leivontaohjeita kokkikerhon käyttöön Rantakylän kirkolle. Kerholaiset ovat 7-13-vuotiaita alakouluikäisiä, joita ohjaavat16- vuotiaat kerhonohjaajat. Rantakylän seurakunnalla on vilkasta kerhotoimintaa, jota haluttiin uudistaa. Syksyllä 2006 Rantakylän kirkolla alkoi kokeiluna kokkikerho, joka suuren kysynnän vuoksi yllätti järjestäjät. Tuli tarve suunnitella yhtenäiset ruoka- ja leivontaohjeet, jotka noudattelevat kirkkovuotta, kerholaisten iät ja taidot huomioiden. Ruoka- ja leivontaohjeet ovat kokeiltuja ja osa ohjeista on ollut kerhoissa käytössä. Ohjeista on koottu kansio, jossa on kirkkovuoteen ja vuoden aikoihin liitettyjä ruoka- ja leivontaohjeita. Kansiossa on myös ensiapuohjeet, ruuan käsittelyyn liittyviä neuvoja sekä keittiöhygieniasta kertovia ohjeita. Kansio on myös täydennettävissä ja siihen on helppo lisätä vaikeusasteeltaan vaativampia ruokaohjeita. Hanke on opetuksen kehittämistä ja oppikurssin suunnittelua eli oppimisesta, oppijoista, opetuksen suunnittelusta ja oman ammattialan sisällöstä. Tulokset tämän kansion käytöstä näkyvät vasta kun ohjaaja näkee nuorten taitojen karttumisen. Kerhossa opitaan myös muita taitoja esimerkiksi suunnittelun taitoa. Sosiaalinen kyky kehittyy ryhmässä toimiessa. Työparin valinnan mahdollistaminen kasvattaa nuorta hyväksymään erilaiset ihmiset. Arviointikyky kehittyy, kun lapsi tarttuu työhön ja tehtävään ennakkoluulottomasti. Lapsi ei ajattele onko tehtävä helppo vai vaikea. Teknistaidolliset kyvyt kun kehittyvät, niin tulee lisää ammattitaitoa keittiötoimintoihin. Pystyvätkö kaikki lapset sitten soveltamaan oppimistaan kotona toiseen asiaan, se jää tulevaisuuden nähtäväksi. Näin hän pääsee laajentamaan käsitystä arviointikyvyn kehittymiseen.